12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoZamenjati bodo morali kar 800 svetilk

Zamenjati bodo morali kar 800 svetilk

Občina Hrastnik izbira koncesionarja, ki bo naslednjih 15 let upravljal in vzdrževal javno razsvetljavo v občini.

Tomaž Sihur
Tomaž Sihur

Po besedah vodje oddelka za prostor, okolje in gospodarske javne službe v občini Hrastnik Tomaža Sihurja trenutno z javno razsvetljavo upravlja občina sama, vzdrževanje pa izvajajo na osnovi izdanih naročilnic. »V postopku podelitve koncesije smo prejeli eno izhodiščno ponudbo. V primeru uspešno izvedenega konkurenčnega dialoga bi lahko bil koncesionar izbran julija,« je povedal Sihur.

802 svetilki potrebni menjave

Občina v letošnjem letu načrtuje energetsko učinkovito prenovo javne razsvetljave. Zamenjali bodo svetilke, ki niso skladne z uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja, obnovili drogove in prižigališča ter na novo zgradili javno razsvetljavo v naseljih Črdenc in Brnica.

Obnovili bodo 802 svetilki, 22 prižigališč od skupno 34-tih ter postavili 29 novih svetilk. Uporabili bodo svetilke z visokim svetlobnotehničnim izkoristkom in tudi LED svetilke. Od skupno 1.176 svetilk v občini namreč kar 802 niso skladne z uredbo, je pojasnil Sihur.

hrastnik javna razsvetljava2
Javna razsvetljava v Hrastniku bo po prenovi energetsko učinkovita.

Porabo elektrike bodo prepolovili

Občina Hrastnik za javno razsvetljavo trenutno porabi 671.303 kWh električne energije letno, stroški porabe znašajo skoraj 91.000 evrov, stroški vzdrževanja pa 13.000 evrov. Bodoči koncesionar se bo s pogodbo zavezal k ciljnemu prihranku, ki ga mora zagotavljati, to je 290.723 kWh/letno.

Za obnovo bodo uporabili model financiranja, to je energetsko pogodbeništvo, kjer koncesionar z obnovo in ukrepi na javni razsvetljavi zagotovi prihranke električne energije in ta sredstva porabi za poplačilo investicije v koncesijski dobi 15 let.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...