2.3 C
Trbovlje
četrtek, 8. decembra 2022
ZON.siAktualnoElektro na delu v Zasavju! So pri vas že zamenjali stare števce...

Elektro na delu v Zasavju! So pri vas že zamenjali stare števce v elektro omarici?

Na elektro omrežju v območju Zasavje, Radeč in Šmartnega pri Litiji, poteka projekt uvedbe naprednega merilnega sistema. V Zagorju in Trbovljah so že zaključili, trenutno števce menjajo v Hrastniku in Radečah. 

Transformatorska postaja Hrastnik

Območje distribucijske enote Trbovlje, ki je ena od petih distribucijskih enot v družbi Elektro Ljubljana d. d., poleg štirih zasavskih očin zajema še občini Radeče in Šmartno pri Litiji. Trenutno v trboveljski enoti uvajajo napredni merilni sistem, katerega osnovni element je števec, ki omogoča ustrezen zajem in shranjevanje merilnih podatkov. Sodoben števec lahko na poziv ali celo samodejno sporoča merilne podatke v napredni merilni center.

Terenski delavci Elektra Ljubljana še vedno izvajajo menjavo števcev na območju Hrastnika in Radeč, zato ne bodite presenečeni, če bodo v naslednjih tednih prišli tudi k vam. Prihodnje leto je na vrsti še Litija.

V službi za korporativno komuniciranje družbe Elektro Ljubljana so nam pojasnili, da je zamenjava starih indukcijskih števcev oziroma nameščanje novih digitalnih naprednih števcev končano na območju nadzorništva Trbovlje in na območju nadzorništva Zagorje. V teku je zamenjava na območju nadzorništva Hrastnik in nadzorništva Radeče. V naslednjem letu pa pričnejo z zamenjavo števcev na območju nadzorništva Litija.

Za komunikacijo pri prenosu merilnih podatkov od števca do naprednih merilnih centrov se uporabljajo žične in brezžične povezave. Pri žični povezavi deluje tehnologija PLC, ki služi za dnevni zajem profila porabe na posameznem merilnem mestu. Današnja tehnologija PLC ne omogoča posedovanja merilnih podatkov v napredne merilne centre v skoraj realnem času. Za posredovanje merilnih podatkov v skoraj realnem času uporabljajo brezžične LTE komunikacijske tehnologije.

 

Napredni merilni sistem prinaša številne prednosti uporabnikom, pravi Mateja Pečnik iz Elektro Ljubljana. Med drugim tudi spremljanje porabe električne energije. Uporabnikom, ki so vključeni v napredni merilni sistem, je na voljo uporabniški portal za končne uporabnike, ki ne glede na dobavitelja ali distribucijsko območje dostopajo do vseh merilnih mest ter merilnih in obračunskih podatkov, do katerih so upravičeni.

In kaj portal tistim z novimi števci omogoča? Pregledujete lahko porabo in proizvodnjo nad merilnimi mesti samooskrbe, oddajate in vnašate lahko števčno stanje na merilnem mesti, oddate lahko novelacijo davčne številke za merilno mesto in pregledujete ter izvažate različne podatke (prejeta in oddana delovna/jalova energija, možnost izvajajanja agregacije na ure, dneve, tedne …)

Razmišljate o sončni elektrarni? Morda to v vašem naselju sploh ni več možno.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Košarkarji GESŠ Trbovlje do drugega mesta v Celju

Ob koncu prejšnjega tedna so se dijaki GESŠ Trbovlje udeležili področnega tekmovanja v košarki. Na turnirju, ki je potekalo v športni dvorani Gimnazije Celje...
X