27.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 15. avgusta 2022
ZON.siAktualnoEKSKLUZIVNO: Video skrivnostnih rovov pri gradu Medija

EKSKLUZIVNO: Video skrivnostnih rovov pri gradu Medija

Na Izlakah je nekoč stal grad Medija, danes so tam le ruševine, obnovljena je bila grajska kapelica, kjer še danes potekajo kulturne prireditve, včasih poroke.

Grad in konjušnico so porušili partizani, zraven gradu naj bi bil tudi rov, najdemo podatek na Wikipediji, ki je povezoval grad z vrelcem v Medijskih Toplicah. A tega naj bi prav tako partizani zasuli.

Domačini vedo za jame pri gradu, kot poročata mlada raziskovalca jih je najlažje najti pozimi, saj iz njih toplo piha.

Izlačana Niki Zorec in Jan Razpotnik sta se odpravila raziskovat in našla jame, ki so najverjetneje nekoč res vodile do slavnega vrelca. Razkrivamo še nikoli videne posnetke skrivnostnih jam.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=c5Hr75EQAiM&feature=youtu.be

GRAD MEDIJA

Valvasorjev oče je bil lastnik gospostev Gamberka in Medije na Izlakah, tam naj bi mladi Valvasor tudi preživel otroštvo. Pokopan naj bi bil v družinski grobnici v grajski kapeli na Izlakah.

Zgodovinarji predvidevajo, da je že konec 15. stoletja na mestu gradu Medija stal dvonadstropni gotski dvor, v 16. stoletju pa naj bi ga prezidali v grad Medija.

Od leta 1562 do 1765 je bil rodbinski grad družine Valvasor. Jernej Valvasor, oče barona Janeza, je grad povečal in mu dozidal grajsko kapelo Roženvenske matere božje in grobnico. Po letu 1765 je grad hitro menjaval lastnike in propadal, dokler ga ni leta 1868 kupil Alojz Prašnikar, podjetnik in graditelj železnic. Ta je grad in kapelo obnovil in v najlepši grajski sobani uredil Valvasorjevo sobo.

Do druge svetovne vojne so v njem živele različne najemniške družine. Leta 1944 so grad minirali partizani. Kapela je takrat ostala nepoškodovana, kasneje pa je propadla. Leta 1990 je občina Zagorje s pomočjo države porušeno kapelo obnovila.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Zasavci še vedno največ na Hrvaško

Prejšnji teden smo objavili anketo in vprašali naše bralce, kje so ali kje bodo letos dopustovali. Prav nič presenetljivo ni, da je več kot...
X