Dva zasavska župana na ustanovnem zboru Kluba neodvisnih županov

0
2221

Na pobudo kočevskega župana so včeraj razpravljali o ustanovitvi posebnega kluba slovenskih županov in županj – takih, ki NE nosijo strankarskih značk in so torej neodvisni. Med zasavskimi župani sta bila navzoča Marko Funkl (Občina Hrastnik) in Matjaž Švagan (Občina Zagorje ob Savi).

Marko Funkl, župan Občine Hrastnik

Kot je povedal Marko Funkl, kateremu je zaupana vloga koordinatorja Kluba neodvisnih županj in županov do naslednjega srečanja, je “ambicija Kluba neodvisnih županj in županov postati največja tovrstna grupacija v Sloveniji in kot taka pomemben faktor za združevanje treh reprezentativnih organizacij občin. Želimo si skupnega, trajnostnega in enakomernega razvoja vseh slovenskih občin ne glede na velikost in regijo.”

Nakazal je tudi, da so so si zadali do prihodnjega srečanja podrobno razdelati številne naloge, ki so jih sami sebi začrtali in nadaljeval: ” Veselim se sodelovanja s številnimi županjami in župani, ki smo, poleg civilne družbe edini, ki se s problemi ukvarjamo od spodaj navzgor in smo v vsakodnevnem stiku z ljudmi.” 

Župan Zagorja ob Savi Matjaž Švagan v gosteh v Šentjurju

Zagorski župan Matjaž Švagan, ki je tudi bil navzoč na ustanovnem srečanju pa je ob zaprosilu za prve vtise s srečanja povedal, “da so predlagane sklepe vsi podprli, da so navzoči nastopili enotno in bili soglasni.”

Prisotne je nagovoril in zbral župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič, ki je pismo s povabilom poslal 136 županjam in županom izmed 212, kolikor jih je skupno v Sloveniji – odzvalo se ji je 57. Rdeča nit teh, ki so bili povabila deležni, pa je, da so voljeni s podpisi volivcev na nestrankarskih listah. “To smo ljudje, ki imamo v svojih občinah vsaj 50 odstotno podporo na volitvah in znamo presegati ideološke delitve. Ljudje z velikimi začetnicami in tisti, ki nas srečujete na vsakem koraku, ker nam je resnično mar za razvoj svoje občine. Gre za izkušene in obenem sveže obraze, ki smo se s svojim delom in rezultati že dokazali. Zato je povezovanje takšnih ljudi ključno tudi za Slovenijo. Danes smo se odločili, da se bomo povezovali tudi v prihodnje,” je dejal pobudnik Prebilič.

Poglavitne teme, o katerih so govorili poleg ustanovitve kluba, so bile še (ne)skladnost regionalnega razvoja v Sloveniji, financiranje občin in status funkcije župana, spregovorili pa so tudi o trenutni politični sliki v Sloveniji.

“Menimo, da je potrebno prav vsake volitve vzeti z veliko mero odgovornosti ter z jasnimi cilji, ki so usklajeni od lokalnega pa vse do evropskega nivoja. Kako uspešni bomo pri povezovanju in kako resno bomo uspeli nastaviti ogledalo političnim strankam, ki se ustanavljajo le zaradi točno določenih lastnih interesov na državnozborskih volitvah, bo pokazal čas.” (Marko Funkl, v izjavi za javnost po ustanovnem sestanku Kluba neodvisnih županj in županov)

Pa preostala župan in županja iz Zasavja?

Vabljeni so bili slovenski župani in županje, ki se na volitve podajajo v bolj z lastnimi listami in torej niso strankarsko opredeljeni.

Župan Občine Litija Franci Rokavec kot predsednik glavnega odbora SLS seveda ni uvrščen na Prebiličev seznam neodvisnih županov in županj, prav tako ne župan bližnjih Radeč Tomaž Režun (SD).

Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje na srečanju v Šentjurju ni bila navzoča, je bilo potrjeno iz njenega kabineta.

 

SORODNI ČLANKI:

FOTOGALERIJA: Zasavski župani zaželeli dobrodošlico prvošolcem