17.5 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoDva dni hrupa v zasavski 'črni sobi'

Dva dni hrupa v zasavski ‘črni sobi’

Zasavje Noisefest International (ZNFI) tokrat že tretjič prinaša neven m agalmazajeten nabor mednarodnih izvajalcev eksperimentalne glasbe in hrupa/noise-a, v sicer nenavadnem prostoru – v rudarski vašhave, torej stari kopalnici. Ponosen organizator Neven M. Agalma nam zaupa, da bo oba dneva konkretno zaropotalo v notranjosti industrijskega kompleksa, z glavnim prizoriščem v “črni sobi” kakor so jo poimenovali, v kateri so rudarji obešali svoje umazane obleke na viseče verige s stropa.

Festival je unikaten predvsem zaradi tega, ker združuje povsem različne zvočne umetnike v isti prostor, tam pa lahko eksperimentirajo z zvokom na takšne ali drugačne načine. Med izvajalci se najdejo takšni, ki uporabljajo doma narejene instrumente, do takšnih, ki ‘dramaturško’ in koreografsko poskrbijo za zvočno-vizualni performans.

Preplet rudarske zgodovine, industrijskega okolja in novodobne glasbe

vašhava noise3

Boljšega prostora kot je rudniška vašhava si Agalma ne predstavlja. Okolje samo doda piko na i glasbi, ki jo bodo od 3. do 4. junija izvajali v Hrastniku in Trbovljah.

Rudarska zgodovina v Zasavju in industrijsko okolje sta unikatna postavitev za sam festival in njegovo zvočno-vizualno podobo. Predvsem zapuščeni rudarski objekti, čisto po definiciji, invocirajo sámo industrijsko/noise estetiko, pri čemer je festival tisti element, ki se substancialno vpisuje v ta prostor/ambient s svojo zvočno vmeščenostjo. V toliko je torej festival kot nekakšna konvolucija/spreobrnitev/vpotegnitev samega kraja v noise formulacijo/izraz, ki ohranja duh industrijskosti skoz nadgradnjo in vnazajšnjo kulturno določitev.

V tem času se bo tudi na drugih zasavskih lokacijah, odvijal 14. mednarodni scenski festival Rdeči revirji, s katerim ZNFI ravno tako sodeluje, in bo na ta način vključil v program na prostem, še katerega od prihajajočih noise izvajalcev.

vašhava noise3Če še vedno niste povsem prepričani, ali razumete, kaj festival hrupa je, bo najbolje, da vstopite v “črno sobo” v petek od 16. ure in soboto ob 14. ure dalje.

Vse povezave in informacije bodo objavljene na FB dogodku, ki ga lahko najdete pod imenom: Zasavje Noisefest International 2016 ter na uradni strani ZNFI-ja: znfi.org (znfi.org/upcoming)

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...