15.1 C
Trbovlje
sreda, 20. oktobra 2021
ZON.siAktualnoDr. Novak: 'Šteli bomo toliko in toliko mrtvih.'

Dr. Novak: ‘Šteli bomo toliko in toliko mrtvih.’

Zgodba urgentnih centrov je stara že desetletje. Z evropskim denarjem so se sedaj postavile stavbe, manjka pa vsebina, ki bi jo na ministrstvu radi vnesli kar na vrat na nos. To pa lahko pomeni smrt.

Za pojasnila je dr. Alenka Forte v Zasavje povabila tudi predstavnike ministrstva, vendar pa ni bilo odziva niti opravičila. 'Nismo zadnja smet nekje v Zasavju' je bila ostra dr. Fortetova, ki pogreša komunikacijo državnih oblastnikov s periferijo.

Vse se dela za zaprtimi vrati

Zdravstveni domovi so na nogah, saj medicinske stroke v pripravo nove organizacije sploh ne vključujejo. Strah, ki se pojavlja je upravičen, je prepričan dr. Franc Novak, saj so v Brežicah urgentni center že ustanovili, zanj pa še danes nimajo vsebine.

 

Dr. Novak: 'Šteli bomo toliko in toliko mrtvih.'

'Vse ima svoje meje' je odločen zagorski zdravnik, ki od ministrstva pričakuje odprto igro. 'Skrbi me, da bo nenaden hiter prehod, ko se bo nekdo na ministrstvu spomnil, da bi se na vrat na nos vse spremenilo.' Vsa stroka je ogorčena nad dosedanjim ravnanjem in ignoranco ministrstva, je bilo slišati na posvetu. 'Če bo prehod nenaden bo kolateralna škoda, šteli bomo toliko in toliko mrtvih. Ni to 100, dovolj je če je eden' še v jezi za ZON.si doda dr. Novak.  

 

Zgrešena lokacije bolnišnice in urgentnega centra

Da je lokacija urgentnega centra zgrešena, obenem pa tudi lokacija bolnišnice, vztraja dr. Novak, saj to ne sodi v center mesta ob enosmerno cesto, temveč na lokaciji za Savo, kjer bi imeli občani celotnega Zasavja dostop precej lažji. A to je že druga zgodba.

Nujno medicinsko pomoč sestavlja 3-članska ekipa

Urgentni centri bi bili dobri, če bi to pomenilo nadgradnjo dosedanje Nujne medicinske pomoči so poudarili zasavski zdravniki na torkovem posvetu. Vse tri občine imajo v Nujni medicinski pomoči B ekipe, kar po besedah dr. Jelke Markovič Grahek pomeni 3-člansko ekipo – zdravnika, zdravstvenega tehnika in zdravstvenega reševalca voznika. Takšen sistem omogoča, da ekipa uporablja reševalno vozilo in je na kraju dogodka hitro, po potrebi pa bolnika transportira v bolnišnico. 'Vsi kazalniki kažejo, da delamo dobro' doda dr. Markovičeva.

Ministrstvo se posipa s pepelom

Ker se vse skupaj vleče in dogaja v tajnosti, je nastal strah v občanih. 'Mislim, da se tudi ministrstvo vleče nazaj' je povedal dr. Mihael Demšar iz Zdravniške zbornice Slovenije, saj naj bi se po njegovih informacijah pripravljale nove zgodbe z urgentnimi centri za vsako regijo posebej. Na zdravstvenem ministrstvu so zagotovili, da ne bodo ukinjali službe nujne medicinske pomoči, je še prenesel zadnje informacije in urgentni centri naj bi bili le nadgradnja dosedanjemu stanju.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Vstop v zdravstveni dom samo za naročene

Čeprav sistem popolnega naročanja na pregled v ZD Trbovlje velja že ves čas covida, v ZD še enkrat poudarjajo, naj se pacienti pred prihodom...