23.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. julija 2021
ZON.siAktualnoDr. Kralj: Ključnih za preživetje je prvih 6 minut

Dr. Kralj: Ključnih za preživetje je prvih 6 minut

Sistem prvih posredovalcev se vzpostavlja iz naslova Pravilnika o nujni medicinski pomoči in je po mnenju dr. Romana Kralja ključen kos mozaika, ki lahko posamezniku omogoči preživetje, kljub začasnemu nedelovanju srca.

Kot pravi dr. Kralj v Zasavju aktivacije sicer ni veliko, a če bo zaradi usposobljenih občanov, preživela vsaj ena oseba na leto, potem je cilj dosežen.

Po 6 minutah brez prekrvavitve možganov sledi ali smrt ali trajna invalidnost

Fotografija je simbolična.

Sistem prvih posredovalcev je v domeni vsake posamezne občine. V Zasavju so prvi svoje občane usposobili v Zagorju, kjer je danes okoli 100 usposobljenih prvih posredovalcev. Žal letošnjega ponovitvenega tečaja (še) niso imeli, zaradi situacije seveda, povečevanja števila posredovalcev prav tako ne načrtujejo.

Roko nad zagorskimi pomočniki (Več o njih TUKAJ), ki so aktivirani pred prihodom reševalcev, ima zdravnica iz ZD Zagorje, dr. Nina Pokorn, kjer so z usposabljanji začeli leta 2018. Da je sistem koristen, se je letos v praksi že izkazalo. Na območju Kolovrata je občanka imela srčni zastoj, prvi posredovalci pa so ji s svojim znanjem rešili življenje. Zgodbo najdete TUKAJ! Trenutno Zagorjani posredovalcev, zaradi možnosti širjenja okužb ne pošiljajo na teren.

Možganska kap vsako leto prizadene vsaj 0,2 % populacije in več kot 1 % ljudi, starejših od 65 let.

Trenutno imajo v Trbovljah 24 prvih posredovalcev, poleg teh pa še 20 dodatno usposobljenih oseb, ki so opravile tečaj za certificirane prve posredovalce (bolničarje gasilce) in imajo znanje, da kadarkoli priskočijo na pomoč.

Hrastnik brez prvih posredovalcev

Hrastnik prvih posredovalcev nima. Na občini odgovorijo, da je pristojnost ugotavljanja potreb po prvih posredovalcih v pristojnosti Ministrstva za zdravje in v skladu s Pravilnikom o službi nujne medicinske pomoči. Pa ne bo držalo. Že res, da so prvi posredovalci vzpostavljeni v skladu z omenjenim pravilnikom, nikakor pa potrebe po njih ne ugotavlja ministrstvo, temveč izvajalci NMP na svojem območju, kar jasno tudi piše v taistem pravilniku. V praksi običajno to pomeni, da izvajalci NMP skupaj z občino dorečejo, kako bodo vzpostavili sistem in koliko prvih posredovalcev bodo usposobili.

Sistem deluje tako, da prve posredovalce aktivira zdravnik iz urgentnega centra, torej preko številke 112, ki jo pokliče občan v težavah. V praksi je najbolj pomembno, pravi dr. Kralj, da očividci čimprej začnejo s postopki. “Škode ne morejo narediti, ključno je, da se masaža začne nemudoma” in še pojasni, da umetno dihanje še zdaleč ni tako pomembno kot masaža srca, ki ohranja prekrvavitev možganov. Najlažje je seveda, če je v bližini naprava AED oziroma defibrilator.

Najbolj pomemben je pogum in da vsaj nekaj storimo

Na samem usposabljanju občane učijo temeljnih postopkov oživljanja, zaustavitev krvavitve in predvsem, poudari naš sogovornik, odpravljajo strah in negotovost in jim vlivajo pogum – da v ključnem trenutku pravilno oziroma sploh odreagirajo.

Bila je zdrava, hodila je v hribe. Potem pa šok!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...