-- OGLAŠEVANJE --

Domačini do njegove smrti niso vedeli, da je svetovno znan dirigent

V vasi, ki leži v litijski in zagorski občini, je svojo ljubezen našel eden najbolj znanih svetovnih glasbenikov. Po tem, ko se je poročil z Zasavko, je tukaj tudi preživel dobršen del svojega življenja in si za zadnje počivališče izbral slovensko zemljo.

-- OGLAŠEVANJE --

Po raziskavi revije BBC Music magazine je bil Carlos Kleiber najboljši izmed dvajset izjemnih dirigentov vseh časov. Po rodu Nemec se je zaljubil v Zasavko, baletno plesalko Stanislavo Brezovar, s katero sta si v samotni vasi nad Savo kupila hiško in po mnenju domačinov ustvarila pravo pravljico.

Ljubezenska zgodba za filmska platna

Kleiber je veljal za skrivnostnega in samotarskega umetnika, ki je bil izjemno preprost. Krajani menda dolgo niso vedeli, kako znana osebnost je njihov sosed. “Do zadnjega so mislili, da je Ljubljančan, ki ima tu vikend, saj je slovenski jezik govoril tekoče. Domačini večkrat povedo, kako je vsako jutro k lokalnemu kmetu hodil po mleko in se rad sprehajal po Konjšici,” je povedala Monika Fele iz Kulturno umetniško športnega društva (KUŠD) Konjšica. Kako slaven je bil, so izvedeli šele po njegovi smrti.

O njegovem preprostem načinu življenja priča skromen vikend, ki sta ga zakonca kupila na Konjšici pred 30 leti. Da je bila ljubezen med dirigentom in slovensko balerino res močna, znajo povedati domačini iz Konjšice. Ko je Stanislava konec leta 2003 umrla, naj bi Carlos Kleiber zapadel v depresijo. Potem, ko je sedem mesecev po smrti svoje žene na njen grob postavil še nagrobnik, je tudi sam umrl v njunem vikendu. Ker je tako želel, so ga pokopali poleg žene na krajevnem pokopališču, na katerem raste prav posebna “Kleiberjeva vrtnica” iz Italije.

Koncerti po vsem svetu

Dirigent, ki slovi predvsem zaradi svoje legendarne izvedbe Beethovnove pete in sedme simfonije z Dunajskim filharmoničnim orkestrom, je posnel le malo skladb. A vsi, ki ga poznajo, znajo povedati, da so te odlične. S svojimi izvedbami skladb na koncertih in opernih predstavah, s katerimi se je predstavljal po svetu, je navduševal tako kritike kot tudi strokovno in laično glasbeno javnost.

Po njegovi smrti so samoiniciativno v Konjšico prišli slovenski glasbeniki in zaigrali na njegovem grobu. Glasba v spomin izjemnemu dirigentu je domačine tako ganila, da so že naslednje leto organizirali prvi koncert v spomin Carlosa Kleiberja. “Uspeli smo se dogovoriti, da pridejo dunajski filharmoniki, ki do takrat, po meni znanih informacijah, niso imeli želje igrati v Sloveniji. Na Konjšico so prišli in zaigrali na vaškem igrišču ter neverjetno uživali. Tudi odziv poslušalcev je bil izjemen, Konjšica je bila preplavljena z ljudmi,” se je dogodka spominjala Fele.

Letos mineva 20 let od smrti Carlosa Kleiberja, ki si je Konjšico izbral za svoj zadnji dom. V nedeljo, 7. 7. 2024 ob 11. uri bodo člani KUŠD Konjšica v sodelovanju z Zavodom za kulturo in mladino Litija pripravili 19. organizirani koncert. Tokrat bodo nastopili glasbeniki, ki poustvarjajo komorno glasbo na najvišji umetniški ravni in slišijo na ime Ensemble Dissonance ter izjemna violinistka Giulia Rimonda.

Sorodni članki:

Zasavski koncerti na 10° in v 100% vlagi

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --