Dobrih 300 prometnih nesreč v lanskem letu, z najhujšim izidom ena

0
1082

Štiri policijske postaje, ki pokrivajo teren zasavske regije so v lanskem letu skupno preštele 312 prometnih nesreč. S smrtnim izidom je bila v celotnem Zasavju lani ena prometna nesreča, ta se je zgodila v Litija, kjer je bilo tudi skupno največ trkov.

Največkrat je posledica prometne nesreče materialna škoda, takšnih nesreč je bilo lani 222, pri 10 nesrečah pa so nastale hude telesne poškodbe.

26 povzročiteljev alkoholiziranih

V statistiki zasavskih prometnih nesreč je bilo kar 26 povzročiteljev alkoholiziranih. Povprečna stopnja kršiteljev v izdihanem zraku je bila 1,32 mg/L. V povprečju zasavski možje postave obravnavajo okoli 25 prometnih nesreč v posameznem mesecu. Daleč največ nesreč se je zgodilo lani aprila – 37, najmanj pa mesec pred tem. V marcu je policija imela v delu 18 nezgod.

Večina nesreč v naseljih z uličnim sistemom

Pogledali smo, kje se v prometu največkrat zatakne. V občini z najmanj prebivalci – Hrastnik, lani policisti niso imeli niti ene prometne nesreče s hudo telesno poškodbo. 56 dogodkov z zvito pločevino se je zgodilo v Hrastniku, največ v naselju z uličnim sistemom, 9 na regionalni cesti – torej vpadnici v Hrastnik in skozi Dol in 9 dogodkov na cesti II. Reda, torej zasavki.

Litija, kjer policisti največkrat v Zasavju posredujejo pri nesrečah na cesti, je lani imela 94 prometnih nesreč, kot rečeno – tudi eno s smrtnim izidom. Največ prometnih nesreč se zgodi v naselju brez uličnega sistema – 30, nekaj manj v naselju z uličnim sistemom (28) in podobno število tudi na zasavki. Drugi po številu nesreč v prometu so v Trbovljah. Leto 2022 so zaključili z 84 nesrečami, v treh je bila posledica tudi hujša telesna poškodba. V Trbovljah prednjačijo nesreče v mestnih ulicah, kar 71 se jih je zgodilo v naselju z uličnim sistemom. Tako kot v Trbovljah se tudi v Zagorju največkrat poškoduje pločevina prav v urbanih naseljih. Tri nesreče s hujšimi telesnimi poškodbami so se zgodile v Zagorju.

Zasavski policisti letos več težav z vozniki skirojev kot z motoristi