-- OGLAŠEVANJE --

Dnevni center za otroke v Zagorju

-- OGLAŠEVANJE --

Osnovnošolcem namenjen Dnevni center, ki deluje v prostorih Centra za socialno delo v Zagorju dvakrat tedensko obišče od 15 do 10 otrok. Ideja Mladinskega centra je pošteno zaživela in kaže se potreba, da bi takšne dejavnosti izvajali več kot le dvakrat na teden. Ampak …

V Zagorju ob Savi deluje dnevni center za otroke kot ena izmed številnih raznolikih aktivnosti Zasavske ljudske univerze, natančneje Večgeneracijskega centra Zasavje, katerega sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. V projektu poleg nosilca ZLU kot partnerja sodelujeta še Mladinski center Zagorje ob Savi in Mladinski center Hrastnik.

Dnevni center je namenjen vsem osnovnošolskim otrokom, s čimer zagotavljajo varen prostor za vse otroke, ne glede na njihove potrebe in posebnosti.

Skupaj se učijo, pišejo domače naloge, si medsebojno pomagajo, pridobivajo nova znanja in aktivno preživljajo prosti čas.

Ideja o vzpostavitvi dnevnega centra za otroke je prišla s strani Mladinskega centra Zagorje že v času planiranja aktivnosti, ki se bodo izvajale v okviru projekta VGC Zasavje, v katerem je MC ZoS partner. Tako so v marcu 2017 aktivnost učne pomoči razširili v dnevni center, v okviru katerega se odvijajo še prostočasne in počitniške aktivnosti ter druge delavnice, ki so primerne za osnovnošolske otroke.

“Na običajen dan nas obišče 15 do 20 otrok, včasih tudi več, med počitnicami pa nekaj manj. Udeleženci so večinoma osnovnošolci v starosti od 7 do 15 let, starejši mladostniki pa se vključujejo v mladinske programe MC ZOS,” pove Tina Krautberger, ki center tudi vodi. “V dnevnem centru je z otroki mladinski delavec, v izvajanje aktivnosti pa se vključujejo tudi prostovoljci mladinskega centra, študenti, ki opravljajo obvezno študijsko prakso in mednarodni prostovoljci Evropske solidarnostne enote.”

Druženje v okviru dnevnega centra za otroke poteka v sejni sobi na Centru za socialno delo Zagorje, kjer se srečujejo otroci in mladi vsako sredo med 13.00 in 19.00 uro ter vsak četrtek med 12.00 in 18.00 uro – skupaj se učijo, pišejo domače naloge, si medsebojno pomagajo, pridobivajo nova znanja in aktivno preživljajo prosti čas.

Potrebe so, financ za “še” pa ni

Na vprašanje, ali se kažejo potrebe, da bi bil lahko center pogosteje odprt, Tina odkrito odgovori: “Seveda, to stalno poslušam. Idealno bi bilo, če bi lahko razširili čas odprtosti dnevnega centra, vendar si tega trenutno ne moremo privoščiti. Smo pa vedno veseli, kadar se ekipi prostovoljcev pridruži še kdo, ki si želi delati z otroki, pa naj gre za posamezne aktivnosti ali dolgoročno sodelovanje. Veliko lažje je delati, kadar je v dnevnem centru prisotnih več prostovoljcev.”

Projekt Večgeneracijski center Zasavje se naj bi sicer glede na razpisno dokumentacijo zaključil konec septembra prihodnje leto.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

-- OGLAŠEVANJE --