today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoDežela pravljičnih nasmehov se odpira že DANES

Dežela pravljičnih nasmehov se odpira že DANES

Dežela pravljičnih nasmehov bo svoja vrata odprla danes ob 17. uri, ko se bodo prižgale praznične luči. Veliko dogajanja bo na odru, zanimivo in praznično pa bo tudi kakšno nadstropje nižje. Park bo še bolj prazničen s štiridesetimi stojnicami, na katerih bodo lahko obiskovalci kupili izdelke lokalnih društev, zavodov in ustvarjalcev.

Na odru bo pestro tudi jutri

Na odru bo program za vse generacije, saj prihajata Vila Eksena in Elza, nato Miklavž, sledil pa bo nastop Dejan Dogaja Banda. Tudi torek, 5. december, ne bo nič manj prazničen. Od 17. ure naprej bodo na odru Alenka Kolman in jelenček ter Miran Rudan inDesign.

Otroke bo razveselila Pravljična vasica, kateri smo tudi letos dodali novosti. Majhni in veliki obiskovalci bodo zagotovo opazili ledeni iglu s pingvini, premera 4 metre in višine več kot 2 metra, ki je svoje mesto našel ob vhodu v vasico, v parku pa bodo srečali tudi junake pravljice Ledeno kraljestvo. Kot že leta poprej pa v Pravljični vasici še vedno ostajajo Trije prašički, Sneguljčica ter Janko in Metka, prikupna Pepelkina kočija, kočije z jelenčki, družina snežakov, princ in princesa ter klopca sanj pod zvezdno kupolo. Prav tako je Dedek Mraz v parku že danes postavil nabiralnik, v katerega lahko otroci oddajo svoje pismo. A pozor, pripisati morajo tudi svoj naslov, da jim bo nanj lahko odgovoril.

Zanimivost in novost parka bo posebna gugalnica

Zanimivost, ki bo krasila park, je vsekakor gugalnica, avtorja COLETIVNO NORA iz Portugalske, ki je nastala v sklopu projekta Lumina (nosilec Društvo Hiša!) v letu 2018 in je bila podprta s strani Evropske komisije. Elektrificirana glava je projekt, ki namiguje na dinamično igro med besedami in komuniciranjem ter reagira na našo interakcijo z gugalnico.

Zakaj je gugalnica tako posebna?

Ko se usedemo na gugalnico in jo poženemo, ponazorimo gibanje v območju ust, ki predstavlja govor. Interakcija z drugimi ljudmi sproži delovanje naših možganov. Z  druženjem in udobjem se nam v možganih sprošča hormon oksitocin. Zanj je značilno, da tako hitro kot naraste, tudi upade in se vrne na predhodni nivo. Rečemo mu tudi hormon nežnosti, saj ob bližini ustvarja občutek ugodja, sproščenosti in pomirjenosti. Tako tudi mi z guganjem sprožamo ta hormon, na instalaciji kaže kako se »sveti«. Kjer mladi tkejo nova prijateljstva, pridobivajo novo znanje in ustvarjajo nova doživetja. Tako dolgo kot se gugamo, tako dolgo smo elektrificirani. (Instalacijo so postavili v Katapult Metal)

VIDEO: Pravljice, ki oživijo, ko se prižgejo prve luči

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...