-- OGLAŠEVANJE --

Delodajalci bi zaposlovali, a imajo vse več težav najti prave ljudi

-- OGLAŠEVANJE --

V bazi prostih delovnih mest Zavoda RS za zaposlovanje je bilo včeraj za zasavsko regijo objavljenih 105 prostih delovnih mest. Največ popravševanja med zasavskimi delodajalci je še vedno po zdravstvenem osebju v zdravstvenih domovih in trboveljski bolnišnici, pa tudi v domovih za starejše občane, še vedno je več delovnih mest odprtih v predelovalni industriji in gradbeništvu. Kako pa kaže v prihodnje?

Za prihodnjega pol leta sicer delodajalci na območju Slovenije napovedujejo 3,2-odstotno rast zaposlenosti, za našo regijo pa je napoved slabša, in sicer je predvidena 2,5-odstotna rast, pojasnjuje Vilma Strniša, direktorica območne službe zavoda za zaposlovanje Trbovlje.

Z iskanjem kadra bo še kar nekaj težav

Vilma Strniša, direktorica OS Trbovlje

V prihodnjega pol leta bodo najpogosteje iskani vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, varilci, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalci, kader za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, gostinstva ter gradbeništva, našteva Strniševa, a poudarja tudi, da imajo delodajalci težave pri iskanju kadra za posamezne poklice. “Več kot dve tretjini jih meni, da iskanega kadra ni, 16,3 odstotka jih ocenjuje, da slabi delovni pogoji, kot so večizmensko delo in delo ob praznikih, vikendih, nizke plače ali težko fizično delo, odvračajo kandidate od prijav na razpisana delovna mesta, 11 odstotkov delodajalcev pa je ocenilo, da je ključni problem iskanja kadra v neustreznih kompetencah, znanjih in veščinah kandidatov,” je težave, ki so jih v spomladanski napovedi zaposlovanja izpostavili delodajalci.

Da bodo imeli v prihodnje težave z iskanjem kadra, pričakuje več kot polovica delodajalcev.

In kaj imajo delojalaci na voljo v bazi brezposlenih ljudi? Najbrž že dolgo niso imeli tako majhne izbire, ki jo povečini zastopajo dolgotrajno brezposelni. V območni službi Trbovlje je namreč trenutno brezposlenih 1856 ljudi, največ v Trbovljah, kjer je brez dela okoli 700 ljudi, najmanj pa v Zagorju, kjer je brezposlenih 382 ljudi. Med vsemi brezposelnimi je skoraj polovica žensk, kar 37 odstotkov brezposelnih je starejših od 50 let,  več kot 60 odstotkov ima srednjo poklicno ali nižjo izobrazbo.

Kje delodajalci trenutno najbolj iščejo?

Poleg zdravstvenih ustanov in domov za upokojence, kjer imajo še vedno največ odprtih delovnih mest za zdravstveno in drugo podporno osebje, imajo v gospodarstvu več delovnih mest odprtih v predelovalni industriji, na primer Kum-plast išče predelovalca plastičnih mas in vpenjalca orodij, v Litiji pa Kovikor, Kopit in Herz iščejo kalilca in delavca za preprosta dela, delavca za delo na cnc stroju, operaterja, montažerja in kovača.

Med omenjenimi podjetji je zanimivo, da samo Kum-plast išče nove sodelavce za nedoločen čas, medtem ko v kovinsko-predelovalni industriji zasavski delodajalci ponujajo delo za določen čas, povečini enega leta. Puščajo pa odprto možnost za dolgoročno sodelovanje, je še razvidno iz razpisnih pogojev.

SORODNI ČLANEK:

Kaj brezposelne v Zasavju odvrača od dela in zakaj podjetja ne najdejo kadra?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Napihal čez 1 mg/l in kar na licu mesta ostal brez izpita

Policisti so minuli vikend na območju Zasavja poleg rednih nalog obravnavali še: PP Hrastnik V petek je bila občanu zasežena zelena rjava posušena rastlina (sum konoplja)...
-- OGLAŠEVANJE --