28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoCovid oddelek trboveljske bolnišnice poka po šivih

Covid oddelek trboveljske bolnišnice poka po šivih

Postelje na covid oddelku Splošne bolnišnice Trbovlje so praktično vse zasedene, petina bolnikov, ki potrebuje intenzivno terapijo, prihaja izven Zasavja. Ko bo epidemije konec, bodo na plan prišli drugi bolniki, ki sedaj ne upajo niti do svojega zdravnika. Zdravstveno osebje pa je izgorelo že sedaj, poudarja direktorica trboveljske bolnice. 

»Od skupno 34 postelj imamo ta trenutek zasedenih 33 postelj. Večina bolnikov potrebuje kisik, trenutno pa nimamo nobenega bolnika na respiratorju,« je pojasnila Romana Martinčič, direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje. »Danes je dober dan, saj noben od bolnikov ni umrl, tri pa smo odpustili,« je povedala Martinčičeva.

Romana Martinčič

Bolniki, ki se zdravijo na covid oddelku trboveljske bolnišnice, so večinoma starejši od 80 let in imajo pridružene bolezni, kot so sladkorna bolezen, opešano srce, težave s pljuči … Bolniki, pri katerih morajo uporabiti tudi respirator, se ponavadi bolnišnično zdravijo več tednov, medtem ko bolnišnično zdravljenje bolnikov z lažjim potekom bolezni v povprečju traja dva tedna.

Prevladujejo starejši od 80 let

»Imamo večinoma res bolnike, starejše od 80 let, pa tudi 60-letnike. Najmlajša bolnica je imela 20 let in se je uspešno pozdravila. Večina bolnikov je k nam napotena iz Zasavja, okoli 20 odstotkov pa od drugod. Tudi zasavski bolniki se lahko zdravijo drugod in ne pri nas v Trbovljah. Sistem je namreč zastavljen tako, da omogoča res hitro hospitalizacijo bolnika,« je pojasnila direktorica. Vsaka bolnišnica, ki ima covid oddelek, namreč nacionalnemu koordinatorju digitalno dnevno sporoča aktualno stanje prostih postelj.

Osebje je izčrpano

Zdravstveno osebje, ki dela na covid oddelku, je izmučeno in direktorica že razmišlja, kako bo, ko bo epidemije konec, saj je jasno, da bo potrebno poskrbeti predvsem za kronične bolnike, ki si sedaj niti ne upajo priti do svojega zdravnika na pregled in nato z napotnico v bolnišnico.

»Naši internisti so močno utrujeni in zagotovo si zaslužijo predah, dopust, počitek. Ne vem, kako jim ga bomo lahko zagotovili po koncu epidemije, saj bomo morali poskrbeti za bolnike, ki potrebujejo zdravljenje na primer zaradi srčnega popuščanja, pljučnih obolenj in drugih kroničnih bolezni, ki so sedaj bolj na stranskem tiru,« razmišlja Martinčičeva. Zasavje ima namreč najstarejšo populacijo v Sloveniji, kar se odraža tudi na številu bolnikov z več pridruženih bolezni.

Covid pušča hude posledice

Ob tem pa direktorica SB Trbovlje opozarja, da bo potrebno skrbeti tudi za vse bolnike, ki so preboleli hujšo obliko covida. »Ko gledamo njihove slike pljuč, se zgrozimo, ko vidimo, kakšne hude posledice oziroma brazgotine na pljučih pušča bolezen. Interniste tudi po epidemiji čaka izjemno veliko dela.«

Kaj pravijo številke?

Je bilo pa sicer po podatkih iz 9. decembra v občini Litija 12 novih obolelih za covidom-19 in 120 aktivnih obolelih, v Trbovljah so imeli 4 nove primere in 127 aktivnih obolelih, v Hrastniku 7 novih in 69 vseh aktivno obolelih, v Zagorju pa so zabeležili 5 novih primerov bolnikov s covid-19, medtem ko je vseh skupaj aktivno bolnih 151.

Internistični oddelek ta četrtek spet odprt?

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...