14.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. septembra 2022
ZON.siAktualnoCepiva zasavske ustanove prejemajo enkrat tedensko, po novem v Zagorju vpis za...

Cepiva zasavske ustanove prejemajo enkrat tedensko, po novem v Zagorju vpis za cepljenje preko aplikacije

Strategija cepljenja se je spremenila že tretjič in zadnja verzija velja od včeraj. Občani se cepijo pri svojih osebnih zdravnikih, v posameznih zdravstvenih domovih pa cepijo tudi starostnike iz domov, uporabnike VDC, zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter policiste.

V Litiji zadovoljiv odziv

Do sredine tega tedna so v ZD Litija cepili 3170 pacientov, dobrih 50 tudi na domu s pomočjo patronažne službe. Koordinator službe NMP v ZD Litija Denis Kordež pravi, da je interes s strani občanov zadovoljiv, cepijo pa vse dni v tednu in v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja, od česar je tudi odvisna tedenska dobava cepiva.

V Trbovljah 15 odstotkov prebivalstva cepljenega že z drugim odmerkom

15 odstotkov prebivalcev (2374) so v trboveljskem zdravstvenem domu cepili že s prvim odmerkom, 985 z drugim. Poleg pacientov, ki imajo osebnega zdravnika v ZD Trbovlje, cepijo tudi kritično infrastrukturo, ki je zaposlena v Trbovljah. Na čakalni listi za cepljenje imajo približno 1500 oseb, podatki se vsakodnevno spreminjajo, saj se cepljeni brišejo, novi se prijavljajo.

V Trbovljah cepijo ob četrtkih, petkih in sobotah, po potrebi tudi ob nedeljah. Kot pove direktor Denis Tomše trenutno cepijo s Pfizerjevim cepivom starejše od 75 let in z Astrazeneco kronične bolnike v starosti 18-64 let ter starejše od 65 let, začenjajo pa s cepljenjem starejših od 60 let. »Striktno se držimo Nacionalne strategije cepljenja. Nedopustno se mi zdi, da imajo nekateri zavodi enako precepljenost kot mi (okrog 15%), cepijo pa osebe v starosti okrog 20 let brez kakršnihkoli kroničnih bolezni.« Ob tem Tomše apelira na vse, da se za cepljenje prijavijo, da bi čimprej dosegli kritično stopnjo precepljenosti in normalno zaživeli.

V Hrastniku cepljenih približno 1500

Dobrih 1500 oseb je bilo cepljenih v Hrastniku, tretjina že z drugim odmerkom. Glede številke, koliko jih na cepljenje čaka, pa pravijo, da se vsakodnevno spreminja. Tudi v Hrastniku cepijo tiste, ki imajo zdravnika v ZD Hrastnik in osebe v skladu z nacionalno strategijo. Cepljenja v Hrastniku potekajo od srede do petka.

Vpis na seznam za cepljenje po novem preko aplikacije

Poleg zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, zaposlenih v domu starejših in oskrbovancev so poleg občanov prijavljenih pri osebnih zdravnikih v Zagorju cepili tudi zaposlene in oskrbovance v Varstveno delovnem centru, kjer so prav zaradi 80 odstotne precepljenosti ostali odprti v času zaprtja države. Približno 3500 cepljenih je v Zagorju, okoli 1600 Zagorjanov trenutno čaka na cepivo, bodo pa v ZD Zagorje olajšali prijave na cepljenje. Z današnjim dnem bodo vzpostavili sistem preko iste aplikacije, kjer se pacienti naročajo za pregled pri izbranem zdravniku. Občani se bodo tako lahko prijavili na cepljenje v spletni aplikaciji, namesto da bi čakali na prazno telefonsko linijo. S tem, bo olajšano delo uporabnikom, obenem pa bodo pacienti sistematično zabeleženi glede na starost ter čas prijave.

V novi verziji strategije se je nekoliko spremenil vrstni red prednostnih skupin, cepivo AstraZeneca pa sedaj uporabljajo tudi pri starejših od 65 let.

Na prvem mestu za cepljenje so še vedno zdravstveni delavci in sodelavci ter zaposleni in oskrbovanci v domovih za starejše in socialno-varstvenih zavodih. Tem sledijo starejši od 70 let, posebej ranljivi kronični bolniki ne glede na starost, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, diplomati in drugi uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve ter drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU, pa tuji diplomatski predstavniki Slovenije in pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije v tujino. Po novem so v to skupino uvrščeni tudi udeleženci letošnjih Olimpijskih iger na Japonskem, ki so bili v besedilu strategije iz 1. marca uvrščeni v zadnjo prednostno skupino.

Ko bodo cepili drugo skupino, bodo na vrsto prišle osebe, stare 60 let in več in kronični bolniki, stari od 18 do 64 let, ki sicer ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov.

V četrti prednostni skupini so poslanci DZ in državni svetniki ter del strokovnih služb, vlada in zaposleni na ministrstvih, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje vlade, predsednik in urad predsednika republike, župani in direktorji občinskih uprav, ustavno sodišče in zaposleni v sodstvu, ki izvajajo naloge, nujne za delovanje pravosodnega sistema, zaposleni v upravi za zaščito in reševanje ter policiji in slovenski vojski.
Nato bodo lahko cepljeni zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam.

Ostalo prebivalstvo bo cepljeno po zaključku cepljenja zgoraj naštetih, in sicer po vrstnem redu prijav.

Nova ambulanta v radeškem zdravstvenem domu, še ena se obeta

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljski policisti v soboto, zaradi alkohola, pobrali 3 vozniška dovoljenja

Policisti v Zasavju so v minulem vikendu poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno...
X