-- OGLAŠEVANJE --

Cene vrtcev: doplačila staršev od 40 do več kot 400 evrov

-- OGLAŠEVANJE --

Sindikat Sviz še vedno ostaja v stavki in zahteva višje plače v vzgoji in izobraževanju. A višje plače prinesejo tudi podražitve vrtcev. Cene programov v zasavskih vrtcih so se nazadnje dvignile lani, najkasneje v Litiji, kjer so pričele veljati z novim šolskim letom. A je tam vrtec tudi najdražji. Najcenejše programe imajo v Hrastniku, ki je edina zasavska občina, kjer polna cena za prvo starostno obdobje še ne presega 500 evrov. Najnižja doplačila staršev znašajo okoli 40 evrov, najvišja pa presežejo 400 evrov. 

V Litiji je v vrtec vključenih 744 otrok, občina Litija pa za doplačilo programov mesečno nameni okoli 236.000 evrov, so pojasnili na litijski občini. Starši otrok v Vrtcu Litija v povprečju doplačajo 38 odstotkov ekonomske cene programa, je še razvidno in letnega poročila občine za leto 2021. Polno ceno programa občina krije za 12 litijskih otrok, od tega za 7 v Vrtcu Litija. 

Verjamejo, da otrokom dajo več, kot zahtevajo normativi

Liljana Plaskan, ravnateljica Vrtca Litija.

“Ponujamo vrsto obogatitvenih dejavnosti, oblike sodelovanja z okoljem in starši. Smo povezan kolektiv, ki tudi s prireditvami, kot je Dan vrtca povezuje vse enote vrtca. Pri tem izkoriščamo notranje človeške vire, saj prepoznavamo močna področja posameznikov, zaposlenih v našem vrtcu,” je na vprašanje, kaj v vrtcu izpostavili kot njegovo dodano vrednost, odgovorila Liljana Plaskan, ravnateljica Vrtca Litija.

Povedala je še, da je “žal nekaj takšnih oblik v času epidemije odpadlo, a verjamemo, da bomo z našo pozitivno energijo obudili srečanja”. Med prednostmi vrtca je izpostavila še svetovalno službo in logopedinjo, ki obravnava otroke pred šolo, ter veliko časa, ki ga otroci preživijo v naravi in okoliških gozdovih. 

V Zagorju stavijo na hrano iz lokalnega okolja

Zagorska občina za subvencije vrtca mesečno nameni okoli 200.000 evrov, pri čemer so všteti tudi otroci, ki vrtec obiskujejo v drugih občinah, je v imenu občine pojasnila njihova predstavnica za odnose z javnostmi Renata Žnidar. V celoti občina program krije za 8 od skupno 693 otrok, je pojasnila ravnateljica Darja Rakovič. Polno ceno vrtca, torej v višini 77 odstotkov, pa plačujejo starši 24 otroke, je še povedala. 

Vrtec Zagorje sicer po mnenju Rakovičeve v primerjavi z drugimi vrtci izstopa po dobrem sodelovanju z lokalnim okoljem, kar obogati dejavnosti za otroke v vrtcu. Poleg tega se lahko pohvalijo tudi z raznoliko, ekološko hrano in živili lokalnih dobaviteljev, v prednost pa si štejejo tudi, da otroke prvega starostnega obdobja oblačijo v vrtčevska oblačila. Če seveda starši to dovolijo, doda Rakovičeva.

Zaradi korona dodatkov imajo dražji vrtec

Tudi v Trbovljah je otrok, ki bi jim občina krila polno ceno vrtca, le nekaj, natančneje šest. Občina je sicer za mesec januar Vrtcu Trbovlje izplačala slabih 140.000 subvencij, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Maja Kovač. Za dobrih 10.000 evrov je občina krila stroške vrtca za otroke, ki obiskujejo vrtce izven občine Trbovlje. 

“Kot zanimivost dodajamo, da se je v letošnjem šolskem letu trend uvrstitve staršev v plačilne razrede malce obrnil, zmanjšalo se je število staršev v prvih treh plačilnih razredih, povečalo pa se je število staršev od petega do devetega plačilnega razreda. Očitno je na to vplival dvig plač v času epidemije in t. i. korona dodatkov,” sklepajo na trboveljski občini. 

V Hrastniku občina za subvencijo vrtca za okoli 300 otrok mesečno nameni 85.500 evrov, so sporočili z občine in dodali, da je toliko znašal račun, ki ga je Vrtec Hrastnik izstavil za februar. Otrok, ki vrtec obiskujejo brezplačno, ker imajo starši tako nizke dohodke, pa je v Hrastniku sedem.

SORODNI ČLANKI:

Vsak teden v vrtcih več otrok

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --