today-is-a-good-day
6.9 C
Trbovlje
sobota, 2. marca 2024
ZON.siAktualnoČe bo obveljalo, bodo Zagorjani in Hrastničani ponoči in med vikendi brez...

Če bo obveljalo, bodo Zagorjani in Hrastničani ponoči in med vikendi brez nujne medicinske pomoči

V javnosti je bil predstavljen dokument Ministrstva za zdravje, s katerim naj bi – ponovno – prerazporedili nočno službo nujne medicinske pomoči. Če bi obveljal osnutek, kot je danes – Zagorje in Hrastnik ponoči, med prazniki in vikendi ne bi več imela nujne medicinske pomoči ali dežurnega zdravnika. Oba zasavska župana sta že pisala predsedniku vlade. 

Kar 33 kilometrov slabe “hribovske” poti sta denimo oddaljeni najbolj odročni točki v Zagorju ob Savi. Če bi od tam namesto do Zagorju krenili proti trboveljskem urgentnem centru to pomeni še dodatnih 15 minut, morda kakšno minuto dve manj na nujni vožnji s sireno in lučmi.

Občina, ki je velika skoraj 150 kvadratnih kilometrov in ima nešteto oddaljenih vasi, ima veliko večino prebivalstva na periferiji. V podatke se je poglobila direktorica ZD Zagorje Saša Bajda, ki pojasnjuje, da je v centru mesta doma le 20 odstotkov občanov. V Zagorju so včeraj že imeli sestanek zdravstvenih predstavnikov in občine.

Poskus Vlade, da bi ukinila NMP v nočnem času v manjših zdravstvenih domovih, ni prvi. Gre za ponoven poskus ukinjanja dežurnih služb v lokalnih zdravstvenih domovih, ki ga je poskušala uvesti že prejšnja Vlada, a je po številnih protestih slovenskih županov predlog umaknila.

Župana – Matjaž Švagan in Marko Funkl sta v odzivu na vest o reorganizaciji urgence zapisala, da na kakršno koli ukinjanje ali kratenje osnovnih pravic občanov ne bosta pristala, protestno pismo pa poleg predsedniku vlade Robertu Golobu, poslala še ministru za zdravje. »V primeru, da boste s predlogi nadaljevali brez širše javne razprave ali celo sprejeli odločitve brez soglasja lokalnih skupnosti, bomo primorani uporabiti vsa pravna sredstva, saj nikakor ne bomo dovolili kratenja pravic našim občankam in občanom,« sta odločno sporočila državnim odločevalcem.

V Trbovljah urgentni center, v Litiji satelitski urgentni center

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...