-0.8 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoV Trbovljah urgentni center, v Litiji satelitski urgentni center

V Trbovljah urgentni center, v Litiji satelitski urgentni center

Predlog delovne skupine zdravstvenega ministrstva je objavil seznam 20 satelitskih urgentnih centrov. Gre za nov predlog reorganizacije – pred sedmimi leti je namreč ideja naletela na odpor lokalnih skupnosti.

V sistem NMP bi vključili 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Slovenska tiskovna agencija je objavila ključne pojme in neuradni predlog strokovne skupine ministrstva za zdravje o reorganizaciji mreže NMP.

Nujna medicinska pomoč (NMP) bi obsegala izvajanje nujnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo in hudo okvaro zdravja ali smrt pacienta, pa tudi nujne prevoze bolnikov. Izvajajo jo zunajbolnišnične službe NMP, mobilne enote in dežurne službe, pa tudi bolnišnične službe NMP – urgentni centri, ki so sestavni del javne zdravstvene službe. Slovenija zagotavlja 24-urno zdravstveno varstvo vsem prebivalcem.

Satelitski urgentni center, bi delovali kot majhni urgentni centri v krajih brez splošne bolnišnice in urgentnega centra, v Zasavju denimo v Litiji, eden bližjih še v Sevnici. Po predlogu delovne skupine ministrstva za zdravje bi bila v satelitskem urgentnem centru neprestano prisotna triažna medicinska sestra. V satelitskem urgentnem centru bi bila na voljo reanimacijska soba in vsaj ena ambulanta za kirurške posege.

Urgentni center je samostojni oddelek bolnišnice, namenjen pomoči potencialno kritično zbolelim ali poškodovanim. Vključeval naj bi triažo ter enote za bolezni, poškodbe in hitre preglede. K urgentnim centrom spadajo tudi mobilne enote NMP. Del mreže urgentnih centrov je po predlogu tudi trboveljski, sicer pa Zasavju bližnji tudi v Celju.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Bi lahko za zapuščene živali poskrbeli v novem zasavskem zavetišču?

Župani so si enotni, da je potrebno iskati rešitve glede zapuščenih živali. Občine, ali celo natančneje odgovorna oseba občine je tudi denarno odgovorna, če...