4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoČakalnih vrst več ni, strah občanov pa predvsem zaradi ...

Čakalnih vrst več ni, strah občanov pa predvsem zaradi …

Tri ure čakanja na cepljenje je bil le nekajdnevni naval po zaostritvi PCT pogojev, danes čakalnih vrst, kot poročajo v trboveljskem cepilnem centru, ni. V tem tednu so bili z 2. dozo cepljeni tudi skoraj vsi tisti, ki so se cepili ob zaostrovanju pred tremi tedni. Počasen rast precepljenosti pa vodja cepilnega centra v Trbovljah pripisuje strahu občanov, ki izvira predvsem iz nestrokovnih krogov. 

31 tisoč Zasavcev polno cepljenih

V Zasavju je trenutno cepljenih z vsemi odmerki dobrih 31 tisoč občanov, torej dobra polovica. Večina je cepljena s cepivom Pfizer, z drugim odmerkom kar 20.938. Največ polno cepljenih štejejo Trbovlje – 56%, drugi po vrsti so v Hrastniku, kjer je precepljenost 55,6 odstotna. V Zagorju 54,8 odstotkov in v Litiji 52,3%.

V ZD Trbovlje, kjer trenutno cepijo le s cepivom Pfizer, direktor Denis Tomše poziva paciente, ki želijo dodatna pojasnila, da se obrnejo na osebnega zdravnika. Sicer pa v trboveljskem cepilnem centru na morebitna vprašanja odgovarja tudi vodja cepilnega centra zdravnica Aleksandra Jutreša Prah, ki je za naš portal povedala, da je so občani največkrat v dilemi zaradi neželenih stranskih učinkov.

“Prestrašeni so in s tem sami sebi delajo škodo,” je prepričana trboveljska zdravnica, ki bi želela, da ljudje več poslušajo stroko in manj znance, prijatelje, sodelavce … V covid statistiko umrlih se je zapisalo nekaj tisoč ljudi, po skoraj milijonu cepljenih pa sta smrtna primera dva, nadaljuje. Kljub cepivu lahko občan zboli ali celo prenaša virus, a je verjetnost za to bistveno manjša. “Cepivo je ena največjih pridobitev medicine. Spomnimo se črnih koz, škrlatinke, tetanusa …” Po drugi strani pa je Jutreša Prahova odločna, da je popolnoma neupravičeno dejstvo, da je politika dovolila uporabnikom izbiro cepiva. To bi morala odločati stroka, ki ve katero cepivo je v določeni starosti najbolj varno in najbolj primerno pri določenih pridruženih boleznih.

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 4558 PCR-testov in z njimi potrdili 1005 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je tako znašal 22 odstotkov, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 792, v zadnjih 14 dneh pa so potrdili 549 okužb na 100.000 prebivalcev.

 

V zadnjem obdobju več zbolevajo mlajši, še pove naša sogovornica, in imajo tudi več težav.

Sicer pa bo trboveljski cepilni center v prihodnjem tednu prejel tudi cepivo proti gripi. Občane ob tem že sedaj opozarjajo, da če se bodo cepili s cepivom proti covidu kot tudi s cepivom proti gripi, naj bo med enim in drugim cepljenjem vsaj 2 tedna, raje še več.

V tednu od 11.10. do 15.10. bodo v ZD Trbovlje cepljenje proti COVID-19 za nenaročene izvajali:

– TOREK 12.10. od 14.00 do 18.00 – cepivo Pfizer

– SREDA 13.10. od 9.00 do 16.00 – cepivo Pfizer

– PETEK 15.10. od 9.00 do 14.00 – cepivo Pfizer

Cepljenje bo potekalo v prostorih “stare optike” vhod s parkirišča. S seboj prinesite zdravstveno kartico in osebni dokument s sliko.

Cepljenje za otroke od dopolnjenega 12 leta poteka v OŠD ob četrtkih od 17:00 do 19:00. Otroci do dopolnjenega 15 leta morajo priti v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki podpišejo izjavo (dostopna je na spletni strani https://www.zd-trbovlje.si/dokumenti-za-uporabnike/).

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...