5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoBREZ CENZURE resnica o SVEI: 1 na 1 s Sonjo Klopčič

BREZ CENZURE resnica o SVEI: 1 na 1 s Sonjo Klopčič

Svojo delovno kariero je začela na takrat povsem moškem delovnem mestu v izlaškem Etiju, v razvoju. Delovno mesto je bilo tako moško, da  v tistem nadstropju niti ženskih stranišč ni bilo.  Takrat se je bolje spoznala z računalniki, kar jo je premamilo in kmalu se je zgodila Oria, potem Trimo nato pa še razvpita Svea.

Če se vrnemo v čas začetkov Orie je Sonja Klopčič, takrat neizkušena mladenka, postala ena od ustanoviteljev Orie. Začeli so v garderobi Delavskega doma Zagorje, v nekaj letih pa doživeli bujno rast. A pred rastjo je bil še velik padec. Sonja je Orio hotela zapustiti že po svojem drugem porodniškem dopustu, a jo je Sandi Češko, takratni direktor prepričal v nasprotno in postavil za direktorico. Prav v času, ko je bila Oria v krizi. “Naredili smo res dober preobrat. S prodajo računalnikom nismo prišli nikamor, zato smo začeli prodajati znanje. Pobirali smo zlate inovacije, se uvrstili med gazele …” ponosno opisuje svoje vodenje zagorskega podjetja.

Po 18 letih v Orii se je Sonja Klopčič začela dolgočasiti. Vsaj tako sama pravi. “Čas je bil, da se odločim, ali bom tukaj čakala na penzijo ali bom počela še kaj drugega.” In odločitev je padla, pustila je službo v Orii in se odločila za ležerno poletje, brez načrtov. Kaj kmalu so začele prihajati ponudbe in Trimova ponudba jo je premamila, da je zagrabila njihove vajeti. Tam se je ogromno naučila in delo ji je odgovarjalo. Prelom pa se je zgodil s povabilom Toma Garantinija, da zajaha Sveino sedlo in odjezdi v boljše čase. “Na nivoju srca sem se takoj odločila, na nivoju razuma so mi ljudje govorili, naj se ne spuščam v to.” Bila je prepričana, da se zgodbo da rešiti.

Do konca verjela, da bo rešila Sveo

Ključna je bila neodzivnost bank, poudarja Klopčičeva, saj te niso hotele dati dodatnega denarja za obratni kapital, ki so ga v Svei potrebovali, da zaženejo dogajanje. Po neposluhu bank so se obrnili v iskanje investitorja, kjer je že posvetila luč na koncu predora. Našli so turške investitorje, s katerimi so se vse dogovorili, podpisali pogodbe, a nikoli videli denarja. “Še danes mi ni jasno, kaj se je tam zgodilo” priča Klopčičeva. “Še večja uganka je, ker so se po stečaju pojavili še enkrat.”

Po neuspeli zgodbi z investitorjem je bil čas za zadnjo postajo – pomoč države. Do takrat so izgubili že več mesecev, ljudje so delali brez plačila in čeprav so prvi paket pomoči s strani države prejeli, z nekajmesečno zamudo, so nujno potrebovali še denar za prestrukturiranje. Tam pa je država potegnila črto in tako se je zaključila Sveina famozna zgodba s Klopčičevo v zadnji bitki na čelu. Delali so do zadnjega dne, pove Klopčičeva, ponosna na slehernega Sveinega delavca.

“Problem sistema državne pomoči je bil, da vse predolgo traja. Kot, da človeka, ki krvavi, pustiš še malo krvaveti, potem pa vidiš ali bo ali ne. Sistem naj bo hiter, ali pa je bolje da ga sploh ni.”

Tako kot večina Sveinih delavcev je tudi Klopčičeva pristala na Zavodu za zaposlovanje, kot pravi, je potrebovala tudi čas, da se sestavi. Potem je dobila priložnost nadomeščati direktorico Centra poslovne odličnosti in priložnost zagrabila, nato pa odprla svoje svetovalno podjetje in leta 2014 začela pisati knjigo.

“Treba je vedeti: Kdaj rata, kdaj ne. Ni tako kot v knjigah, ko gre vse samo navzgor.”

Danes promovira voditeljstvo, knjiga je le eno od orodij in vstopnica za vse, ki jo preberejo, da jim lahko pomaga. Klopčičeva dela tudi za različna podjetja, kjer svetuje, uri in občasno prevzame tudi celotne projekte. Med drugim jo boste trenutno srečali v Pomgradu, na AMZS, Petrol Energetiki … Svoje voditeljstvo širi tudi izven slovenskih meja in njena fokusna država je Indija. Aktivna je tudi v Združenju Manager v Mentorski mreži za ženske managerke, kjer starejše mentorice pomagajo mlajšim.

Zasavska podjetnica z dejstvom, da je ženska, ni imela težav. V poslu sta dobrodošla oba spola. Bolj je pogrešala zaupanje v podjetjih in na tem, verjame, je treba še graditi. Sicer pa je optimistična kar se tiče Zasavja, saj “spet brbota podjetništvo, ki je vmes malo zamrlo.”

SORODNI ČLANKI:

Zagorjane ne zanima več EXPO, temveč SVEA

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...