-- OGLAŠEVANJE --

Bravo! Delavski dom v Trbovlje pripeljal štiri neverjetne mednarodne projekte

-- OGLAŠEVANJE --

Kar štirje mednarodni projekti Delavskega doma Trbovlje v Zasavje prinašajo tehnologije za ljudi in veščine, kako jih uporabiti. Ekipa Delavskega doma Trbovlje z delavnicami otrokom približuje znanost z igrivimi robotki in kreativno elektroniko ter starejšim svetuje, kako se znajti v digi svetu. Z evropskimi partnerji izvajajo pionirske raziskave o robotih v gledališču, pripravljajo načrt za revitalizacijo trboveljskega dimnika in Zasavje postavljajo ob bok priznanim evropskim muzejem v knjižnici digitalizirane kulturne dediščine.

»Ponosni smo, da v projektih, podprtih s strani Evropske unije, sodelujemo z uglednimi mednarodnimi partnerji. Poleg dodatnih finančnih sredstev projektna partnerstva omogočajo predvsem prenos znanj, izmenjavo dobrih praks in svežih idej ter oblikovanje bolj dolgoročnih sodelovanj, kar v prvi vrsti predstavlja nove, pestrejše vsebine za lokalno skupnost,« pojasni Špela Pavli Perko, direktorica Delavskega doma Trbovlje.

Trboveljčani sodelujejo s Hrvaško zvezo za robotiko

Povezovanje umetnosti, izobraževanja in tehnologije nadgrajuje projekt Robot Theater, pri katerem Delavski dom Trbovlje sodeluje s Hrvaško zvezo za robotiko v okviru evropskega programa Erasmus+. Do maja 2024 bodo raziskovali možnosti za vključevanje robotske tehnologije v gledališko ustvarjanje ter cenovno dostopnih robotov v izobraževalne sisteme za medpredmetno povezovanje pouka in razvijanje socialnih veščin. Po koncu projekta bodo oblikovali priročnik s strnjenimi napotki za uporabo robotov pri pripravi predstav.

Znanja, ki so potrebna za uspešno spopadanje z izzivi digitalnega sveta, predajajo na izobraževanjih in delavnicah v okviru projekta digi.komp. Delavski dom Trbovlje v projektu, ki se je pričel poleti 2022, sodeluje kot partner s Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje, z norveškim Pixlom in z vodjo projekta, Zasavsko ljudsko univerzo. Projekt je financiran preko Norveškega finančnega mehanizma.

Ste že slišali za Searcher?

Razvoj in oblikovanje spletnega orodja Searcher za iskanje in ogled digitalizirane kulturne dediščine potekata v sklopu projekta Searcher, ki se izvaja v okviru programa Ustvarjalna Evropa. Spletno orodje Searcher bo uporabniku omogočalo, da oblikuje lastno zbirko digitalizirane kulturne dediščine, zbrane iz spletnih baz sodelujočih muzejev, arhivov in drugih ustanov. Poleg večanja dostopnosti dediščine za posameznika, bo spletno orodje predstavljalo pomemben napredek na področju strokovnega raziskovanja. Pri projektu Delavski dom Trbovlje sodeluje s partnerji s Hrvaške, iz Nemčije in z Nizozemske.

Povezave med industrijsko dediščino, umetnostjo in sodobno tehnologijo bodo širili s partnerji iz Srbije in Hrvaške v projektu FASIH (Future Art and Science Industrial Heritage), ki je prav tako del programa Ustvarjalna Evropa. V okviru projekta bodo s povezovanjem umetnikov, raziskovalcev in informatikov oblikovali možnosti za ohranjanje in oživitev kulturne in industrijske dediščine v različnih okoljih. V Zasavju konkretno: trboveljskega dimnika.

Četrta svečka mreže centrov

Jeseni pa se zaključuje štiriletni projekt Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture (RUK). V štirih letih je ekipa Delavskega doma Trbovlje izvedla številna izobraževanja za otroke in odrasle, naredila pomembne korake pri raziskovanju odnosa med robotom in človekom ter z visokotehnološkimi napravami opremila laboratorij DDTlab, ki odpira možnosti za razvoj novih idej. Delavski dom Trbovlje pri projektu, ki se financira preko Ministrstva za kulturo z Evropskimi kohezijskimi sredstvi, sodeluje s partnerjema KIBLA Maribor in PiNA Koper.

»Načrtov za naprej je mnogo, idej – tudi najbolj norih –, ki čakajo na priložnost, ne manjka. Verjamemo, da sodelovanje v projektih bogati naše lokalno okolje, in upamo, da po uspešno zaključenih, pridejo novi,« sklene Špela Pavli Perko, direktorica Delavskega doma Trbovlje.

NORO: Brezplačno lahko uporabite snemalno opremo, si natisnete 3D figuro – in to v Trbovljah!

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

V Zagorju so pobegnili k sreči … in še dlje

Na Zasavski ljudski univerzi si s sodelovanjem v tej skupni zgodbi želijo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati...
-- OGLAŠEVANJE --