11.6 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoPOZOR: Tri kraje v zadnjih dveh tednih - dve skoraj identični!

POZOR: Tri kraje v zadnjih dveh tednih – dve skoraj identični!

Tri kraje v Hrastniku v zadnjih dveh tednih. Od tega kar dve – storjene na podoben način – v vasi Turje. Obakrat tarči starejši ženski in to dopoldan, ko so mlajši v službah in šolah. Tatovi so, kot opisujejo oškodovanki, pogosto zelo prijazni in delujejo prijateljsko, a vse je le pretveza. 

Zamotijo z lažnimi službenimi zadolžitvami

2. septembra zvečer so bili policisti obveščeni o drzni tatvini denarja iz stanovanjske hiše. Ugotovljeno je bilo, da sta se tega dne v dopoldanskem času dva neznana storilca predstavila za delavca telekomunikacijskega podjetja. Eden je zamotil starejšo občanko, drugi pa vmes ukradel denar in zlatnino ter ženico oškodoval za okoli šest tisoč evrov.

Nepridipravi so dober teden po tem vlomili še v Mlakarjevo hišo in odnesli orodje delavcev, ki stavbo obnavljajo.

Pred dnevi (16. septembra) pa se je ponovila zgodba “prijaznih delavcev”, ki sta zamotila starejšo gospo. Eden je govoril, drugi ukradel zlatnino in ročno uro v skupni ocenjeni vrednosti obojega za okrog dva tisoč evrov.

“Kraje so se zgodile v dopoldanskem času,” je povedal komandir PP Hrastnik Marjan Turnšek, ki je z ostalimi podatki skop, ker zbiranje obvestil še traja, a obenem opozarja: “Ne odpirajte vrat neznancem.”

Tako je bil prijazen… POZOR: to je zvijača kradljivca!

Marjan Turnšek, PP Hrastnik

Na Policijski upravi Ljubljana kljub večkratnim opozorilom javnosti še vedno obravnavajo veliko drznih tatvin. “Žrtve so predvsem starejši občani,” poudarja Aleksandra Golec iz Policijske uprave Ljubljana in pove, da storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali
sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše.

PRVI ALARM V GLAVI: Ima njegov “služben” avtomobil kakšen logotip podjetja, za zaposlenega katerega se predstavlja?!

Ker se je prav na hrastniškem podeželju dogajalo točno to, smo poizvedovali. Vaščani sami svarijo: “Lahko je še tako prijazen in deluje ustrežljiv, ne odpirajte vrat in ne dajajte vedeti, da ste sami!” in zgroženi nad kriminalom sredi belega dne pravijo, da je še najbolj pametno – če že – govoriti z neznanci brez da sploh stopiš iz hiše, preko odprtega okna.

Pripovedujte ostarelim materam in babicam o takih lopovščinah

Občanom policisti svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod  nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  kadar le-to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  bodite  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo,  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Obenem predstavniki policistov naprošajo svojce ali druge znance starejših oseb, da ranljive opozorijo na takšna zvita dejanja. Povejte torej ostarelim staršem, babicam in dedkom ter ostalim, ki so dopoldan sami, kako se lopovi prikradejo in jim opišite takšne primere, predvsem pa jim položite na um, naj vrat ne odpirajo tujcem in se jim neposredno ne izpostavljajo.

Več preventivnih nasvetov je na tej povezavi, na voljo pa tudi video vsebina PU Ljubljana.

SORODNI ČLANKI:

Pod pretvezo jo je zvabil iz hiše, drugi je kradel

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...