16.4 C
Trbovlje
petek, 9. junija 2023
ZON.siAktualno24-urno varovanje na daljavo cenejše za Zagorjane

24-urno varovanje na daljavo cenejše za Zagorjane

V Zagorju bodo finančno podprli 24-urno pomoč starejšim in bolnikom, ki povečini živijo sami. Eden od elementov je recimo senzor v kopalnici, ki zazna padec in pošlje alarm na centralo, od kjer pošljejo na dom pomoč.

Blanka Šmit

Le ena izmed storitev socialnega servisa je celodnevna povezava preko osebnega telefonskega alarma ali bolje rečeno celodnevno varovanje na daljavo.

Varnejše bivanje v domačem okolju

Storitev omogoča uporabnikom varnejše bivanje v domačem okolju, saj omogoča proženje, tudi kadar uporabnik zaradi zdravstvenega stanja to ne zmore sam,uslugo, ki je pomoči potrebnim na voljo 24 ur na dan pojasnjuje Blanka Šmit iz zagorske občine. Tako bi starejši lažje odložili odhod v socialno-varstvene ustanove, še doda Šmitova.

S sprejetjem odloka so v Zagorju določili upravičence do subvencije za omenjeno storitev – to bodo starejši od 70 let, občani, ki bivajo sami ali v širši družini in so večji del dneva sami, osebe s težjimi kroničnimi boleznimi, invalidne osebe, slepi, slabovidni, gluhi, naglušni in osebe s starostnimi znaki, ki jih bodo navedli sami ali njihovi svojci (na primer znaki demence).

Subvencionirana storitev za 41 občanov

V Zagorju takšno storitev ponuja podjetje Telekom, osnovni paket stane okoli 25 evrov, plačati je treba tudi priključnino. Ponudnik naj bi naročnikom v prvih dveh letih ponudil nižjo ceno naročnine in delno subvencioniral mesečno storitev, zato so na občini predlagali hitri postopek sprejema.

Glede na v ponedeljek sprejeti odlok, bodo v Zagorju pripravili razpis, s katerim bodo upravičencem podelili mesečno subvencijo v višini 10 evrov, torej 120 evrov letno. V letošnjem letu so v proračun za ta namen planirali 5.000 evrov, kar pomeni celoletno storitev za 41 občanov.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Mladoletnik iz Hrastnika pobegnil od doma, a so ga policist izsledili

Policisti v Zasavju so poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v ponedeljek so obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in lahkimi telesnimi...
X