23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualno12 okužb v trboveljskem domu, 13 v izlaškem

12 okužb v trboveljskem domu, 13 v izlaškem

V Domu upokojencev Franc Salomon Trbovlje so zabeležili trenutno aktivnih 8 okužb med stanovalci, 2 sta v bolnišnici, ostali v rdeči coni. Okuženi so tudi štirje zaposleni. In čeprav v zadnjih dneh novih okužb ni, so z zunanjo rdečo cono pripravljeni.

Iz Doma starejših občanov Polde Eberl-Jamski Izlake, kjer imajo skupno okuženih 13 (8 stanovalcev, 5 zaposlenih) so v rdečo cono med vikendom preselili še dva okužena stanovalca. 

»Skupaj imamo tako osem okuženih stanovalcev, ki so v rdeči coni v domu Sv. Jurija, in pet zaposlenih«, je povedala Mateja Černi, direktorica doma starejših občanov. Potem ko so minuli petek v Doma starejših občanov Polde Eberl-Jamski Izlake testirali vseh 300 stanovalcev doma in zaposlenih, so v soboto prejeli obvestilo o še štirih pozitivnih testih na covid-19. »Večina zaposlenih okuženih je takih, ki sicer ne izvajajo nege pri stanovalcih doma. Se pa vsi okuženi dobro počutijo. Sobe, kjer bivajo na novo okuženi, smo razkužili. Kdaj bomo opravili nova testiranja, pa se z osebjem Zdravstvenega doma Zagorje še dogovarjamo.«

Lahko so povezani s svojci

Trenutne razmere predstavljajo precejšnji stres, vendar pa Černijeva poudarja, da imajo stanovalci, ki se morajo zaradi okužb zadrževati v svojih sobah, dobro oskrbo, saj se zaposleni trudijo, da jim je udobno in da se počutijo varne ter povezane s svojci. Tako jim predvsem ob pomoči fizioterapevtov in socialnih delavcev omogočajo video povezavo bodisi preko telefona ali računalnika.

Skrbijo tudi za redno dostavo paketov, v katerih svojci svojim starostnikom v domu pošljejo tudi kakšen priboljšek. »Trenutno pakete dostavljamo dvakrat tedensko, saj mora biti vsak paket tri dni karanteni. Kmalu jih bomo lahko vsak dan, saj bomo dobili posebno omaro za razkuževanje,« je zadovoljno napovedala Černijeva.

Zaposlenim omogočili bivanje v Vidergi

Zaposleni, ki delajo v rdeči coni, imajo naporen delovnik, saj delajo dva dni skupaj po 12 ur podnevi, nato dva dni po 12 ur ponoči, sledita dva prosta dneva. Tisti zaposleni, ki ne želijo okužiti svojih domačih, pa lahko bivajo v Vidergi, kar je neprecenljivo, pohvali potezo zagorske občine direktorica.

Černijeva je zelo hvaležna za izjemno podporo lokalne skupnosti. »Ko smo imeli prve okužene stanovalce, so nam gasilci praktično čez noč pomagali postaviti rdečo cono,« je poudarila. Ob tem poziva svojce, naj bodo še naprej dobro povezani z domom in svojimi sorodniki, ki bivajo v njem, »čim več aktualnih informacij pa si prizadevamo sproti objavljati na naši spletni strani in Facebook profilu.«

V Trbovljah potrebujejo negovalno osebje

V Domu upokojencev Franc Salomon Trbovlje, kjer so testiranja opravili v nedeljo, na srečo novih okuženih nimajo, pravi Danica Hren, direktorica doma. Tako sta dva njihova oskrbovanca v bolnišnični oskrbi, šest jih je v rdeči coni v domu, vsi pa se dobro počutijo. So pa že uredili rdečo cono izven doma upokojencev in sicer v prostorih knjižnice cerkve v Trbovljah, kjer bo v novo prebeljenih in preurejenih prostorih lahko do 20 postelj.

Jih pa še naprej pesti kadrovska stiska, saj primanjkuje negovalnega kadra. Zato so se že povezali s strokovno vodjo Bolnice Trbovlje glede prostovoljcev. Jim je pa nedavno Zdravstveni dom Trbovlje zagotovil srednjo medicinsko sestro. »Vedno znova se izkazuje “knapovska” solidarnost, saj si vsi od občine do drugih ustanov v Trbovljah med seboj zelo pomagamo,« je vesela Danica Hren.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...