24.3 C
Trbovlje
petek, 30. julija 2021
ZON.siAktualnoŽupanja na mednarodnem forumu v Makedoniji in na obisku pri "bratih"

Županja na mednarodnem forumu v Makedoniji in na obisku pri “bratih”

V teh dneh je županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič v imenu evropskega Odbora regij in njegovega predsednika, sodelovala na Prespanskem forumu, ki se je odvijal na Ohridu in ob Prespanskem jezeru.

Zbrane je nagovorila na tematskem srečanju z naslovom »Prihodnost čezmejnega sodelovanja v luči »Evropa za Prespo« ter spregovorila o možnostih in pomenu sodelovanja makedonskih lokalnih skupnosti z lokalnimi skupnostmi EU. Ob tem je poudarila, da »so izzivi Zahodnega Balkana tudi izzivi EU in jih moramo zato kot take obravnavati celostno.« Izpostavila je tudi dejstvo, da je Slovenija s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu EU in da si bo Slovenija prizadevala k zagotovitvi napredka regije pri približevanju k EU. V okviru predsedovanja bo organiziran tudi Vrh EU – Zahodni Balkan.

Obisk na Prespa forumu je Gabričeva izkoristila tudi za obisk pobratenega mesta Valandovo, ki ga je obiskala skupaj z direktorico Zavoda za mladino in šport Trbovlje, Tino Moljk. Z županom Valandovega, Perom Kostadinovom, so obiskale srednjo šolo Goce Delchev – Valandovo, kjer so učitelji skupaj z ravnateljico predstavili svoje dejavnosti, uspešno izvajanje izobraževalnih projektov, ki jih financira EU, ter izvajanje strokovnega poučevanja s področja kmetijstva. Valandovo je poznano po pridelavi granatnih jabolk, zato je bil predstavljen tudi proces pridelave soka iz granatnih jabolk. Županja ter direktorica ZMŠT sta sodelovali tudi na razpravi z mladimi na njihovi Info točki, ki so jo za mlade vzpostavili nedolgo nazaj. Mlade zanimajo možnosti, ki jih odpira EU, spregovorili pa so tudi o potrebi po povezovanju mladih in dialogu kot elementu miru in sodelovanja. Njihov na novo odprt center za mlade je del mreže Mladinskega zavezništva in je simbol medsosedskega sodelovanja mladih.

Predstavnici Trbovelj sta obiskali tudi gasilce v mestu Valandovo ter tovarno tekstilnih izdelkov. Obisk je bil sklenjen s srečanjem in sestankom s sekretarko združenja makedonskih občin ter župani iz okoliških mest. Med njimi tudi z županom Kriva Palanka, s katerim županja Trbovelj sopredseduje delovnemu telesu evropskega Odbora regij za Severno Makedonijo. Na srečanju so iskali možnosti za nadaljnje sodelovanju ter povezovanje med makedonskimi in slovenskimi občinami. Prijatelji iz Valandovega so se tudi tokrat izkazali kot odlični gostitelji, sta povedali Zasavki: “Bili so izredno gostoljubni, prijazni in odločeni, da bomo dobro sodelovali tudi v prihodnje. Vsi skupaj si želimo, da se obdobje epidemije čim prej konča ter da bomo lahko nadaljevali z mladinskimi izmenjavami ter v prihodnje izvedli še kakšen skupen projekt.”

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Največ Zasavcev na Hrvaško, le nekaj manj na dopust kar v domače kraje

Na našem portalu smo pripravili anketo, v kateri smo bralce spraševali, kam se bodo letos odpravili na dopust. Kot kaže, večina odhaja ali pa...