23.2 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoŽupanja kritična do države: Občina je le računovodski servis

Županja kritična do države: Občina je le računovodski servis

V preteklosti je bil odnos države glede financiranja občin slab, je odločna trboveljska županja Jasna Gabrič, ki pa predlagano višjo povprečnino za občine pozdravlja.

Na sestanku Skupnosti občin Slovenije z ministrom Boštjanom Koritnikom so podali informacijo, da naj bi povprečnina za leto 2021 znašala 628,20 evra, enak znesek se predvideva tudi za leto 2022, vsaj dokler ne bo znana dohodnina za letošnje leto.

Višja povprečnina za prihodnje leto

Če bo številka za leto 2021 potrjena, bi to za trboveljsko občino pomenilo skoraj 29 tisoč evrov več kot letošnje leto, ko je bila povprečnina v začetku leta 589,11 evra, po 1. maju pa se je dvignila na 623,96 evra.

Gabričeva je kritična do določenih obveznosti občin, ki jih je naložila država. V resnici pa občina nima ne zakonodajnega vpliva, niti ne sodeluje pri izdajanju odločb oziroma pravic, pravi. Po mnenju županje je »občina zgolj računovodski servis« v takšnih primerih. Občine tako za izvajanje nalog države porabljajo lastna sredstva.

Višja povprečnina bo še kako dobrodošla, so se na sestanku strinjali predstavniki občin. Še toliko bolj pomemben pa je sprejem zakona o finančni razbremenitvi občin, poudarja zasavska županja. »Upamo, da bo v DZ sprejet novembra, ko bi naj bila 2. obravnava predloga. S tem zakonom bi na dolgi rok naredili prvi korak k sistemskemu reševanju omenjene situacije«.

Občine bodo dobile več, a opozarjajo, da so stroški še vedno preveliki

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...