1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoZrak onesnažen, a po novem v barvah

Zrak onesnažen, a po novem v barvah

Zrak je v Zasavju še vedno močno onesnažen s PM10 delci, včerajšnja dnevna koncentracija za Trbovlje je bila 51 µg/m3, v Zagorju pa 72 µg/m3.  Danes med 8. in 9. uro v Trbovljah kar 104 µg/m3, v Zagorju 78 µg/m3. Med 9. in 10. uro pa 79 µg/m3 v Trbovljah in 94 µg/m3 v Zagorju.

Kdaj se bodo razmere izboljšale ni napovedano, sta pa ARSO in Nacionalni inštitut za javno zdravje prenovila napovedovanje in prikazovanje podatkov o onesnaženosti zraka.

Barvni prikaz za obveščanje in opozarjanje

Opredelili so stopnje onesnaženosti in priporočila za ravnanje prebivalcev ob dneh s prekomerno onesnaženostjo zunanjega zraka. Za obveščanje in opozarjanje so predvideni štirje razredi. Za sistem prikazovanja in napovedovanja je uveden barvni prikaz, podoben sistemom opozoril za vremenske in hidrološke pojave.

ARSO bo občinam poslal elektronsko pošto ob pričakovanih dnevnih koncentracijah delcev
PM10 nad 40 µg/m3. V primeru pričakovanih dnevnih koncentracij PM10 nad 75 µg/m3 bo objavljeno tudi oranžno opozorilo na spletu. V primeru visoke in zelo visoke onesnaženosti pa bo ARSO objavil opozorilo na svoji osrednji spletni strani.

Aktivnosti na prostem načrtujte

Na ARSU priporočajo tudi sprotno spremljanje urnih koncentracij delcev PM10, da lahko občani tudi načrtujejo svoje aktivnosti na prostem. Med dnevom namreč lahko nastanejo krajša obdobja urnih koncentracij, ki se razlikujejo od napovedane dnevne ravni onesnaženosti zraka.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X