1.1 C
Trbovlje
četrtek, 9. februarja 2023
ZON.siAktualnoZnani rezultati raziskave o zdravju zagorskih malčkov

Znani rezultati raziskave o zdravju zagorskih malčkov

Znani so rezultati raziskave o zdravju zagorskih otrok, ki so bili izpostavljeni arzenu.

Dodatni ukrepi niso potrebni

»Z raziskavo nismo potrdili povečanega tveganja za zdravje 3 – 5 letnih otrok, zato dodatni ukrepi za zmanjševanje tveganja niso potrebni,” so pokazali rezultati biomonitoringa arzena, ki ga je opravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. “Menimo pa, da je za vzdrževanje nizke izpostavljenosti smiselno upoštevanje že priporočenih higienskih ukrepov,” priporočajo.

Vzrok za izvedbo raziskave, ki se je začela lani in zaključila konec marca letos, so bile leta 2010 izmerjene presežene mejne vrednosti arzena v naplavinah v dolini potoka Kotredeščice, ki jih je poplavah izvedel celjski Inštitut za okolje in prostor. Analize Inštituta za okolje in prostor so takrat na območju doline Kotredeščice v Zagorju ob Savi pokazale povišano vsebnost arzena v tleh.

Raziskavo izvedli na 154 vzorcih urina otrok

Raziskavo ‘Poglobljene ocene tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu v občini Zagorje ob Savi’  je nacionalni inštitut na pobudo in ob sofinanciranju občine Zagorje izvedel na 154 vzorcih urina otrok, ki živijo v dolini Kotredeščice in ostalih delih občine.

Foto: www.ribici-slovenije.si

SORODNI ČLANKI:

Zagorski otroci izpostavljeni arzenu

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Tomaž Berginc: Kljub vsem izzivom lanskega leta smo podirali rekorde

Rekordna prodaja, številke pa že tako daleč, da ciljno ravnino 200 milijonskega mejnika praktično vidijo v daljavi. Zaradi nadpovprečnega uspeha, ki ga Tomaž Berginc,...
X