9.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. marca 2023
ZON.siAktualnoZagorski otroci izpostavljeni arzenu

Zagorski otroci izpostavljeni arzenu

Raziskava o tem, kakšne posledice je na zagorskih otrocih pustila onesnaženost tal in poplavnih območij ob Kotredeščici, se še ni začela.

Na občini Zagorje so nam povedali, da predlog projekta ‘Rafinirana ocena tveganja za zdravje otrok zaradi izpostavljenosti arzenu v občini Zagorje ob Savi’, ki ga vodi dr. Lucija Perharič, čaka na odobritev Komisije za medicinsko etiko.

občina zagorje2Vzrok za izvedbo raziskave so bile leta 2010 izmerjene presežene mejne vrednosti arzena v naplavinah v dolini potoka Kotredeščice, ki jih je poplavah izvedel celjski Inštitut za okolje in prostor. Analize Inštituta za okolje in prostor so na območju doline Kotredeščice v Zagorju ob Savi pokazale povišano vsebnost arzena v tleh.

Nacionalni inštitut za javno zdravje s samo izvedbo raziskave še ni začel. Predlog projekta z vsemi podatki o njegovem poteku, pravijo na občini Zagorje, bo javno objavljen predvidoma do konca marca.

V dolini Kotredeščice povečane koncetracije arzena

Inštitut za varovanje zdravja je prejel podatke meritev vsebnosti arzena v 178 vzorcih vrtnin (solate in korenja) na področju občin Zagorje, Trbovlje in Hrastnik, ki jih je za potrebe svojega projekta naročil Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, so sporočili iz občine Zagorje ob Savi. Koncentracije arzena, izmerjene v vrtninah, pridelanih v dolini Kotredeščice in drugih predelih občine, so večje kot v sosednjih občinah, vendar gledano globalno te koncentracije niso višje kot v številnih drugih državah.

Na 40 otrocih bodo izvedli raziskavo

Raziskavo naj bi izvedli na 40 otrocih, starih 3 do 5 let, ki živijo v dolini Kotredeščice in Izlak ter na 40 kontrolnih otrocih iz Šentlamberta in Podkuma. Predvidoma v enem letu od opravljene raziskave naj bi bilo znano, kakšne posledice je pustila prekomerna onesnaženost tal in poplavnih območij ob Kotredeščici.

Kotredeščica


Kaj je arzen?

Arzen je naravna, zelo strupena snov, ki je obče prisotna v zemeljski skorji, tleh, vodi, živilih in zraku. Zato se je arzenu nemogoče povsem izogniti. Tega se je potrebno dobro zavedati pri predstavljanju kakršnihkoli rezultatov meritev. Dejstvo, da zmoremo izmeriti zelo majhne količine kemikalij, še ne pomeni, da predstavljajo tveganje za zdravje (Vir: Arzen v dolini Kotredeščice, Ocena tveganja za zdravje ljudi).


 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Zaradi nočnih padavin na celotnem območju vodovoda Trbovlje prekuhavanje vode

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi okvare na vodovodu danes, 27. marca 2023, občasno prekinjena dobava pitne vode na območjih Prapreče-del in Potoška vas. Zaradi...
X