-- OGLAŠEVANJE --

Zmagovalci: Bolj enostavno ne more biti

Kar tudi vsako leto znova potrdimo in dokažemo s številnimi inovacijami in dobrimi uvrstitvami na državnem nivoju. Letos se bodo na državni ravni potegovali štirje "zlati" inovatorji.

-- OGLAŠEVANJE --

9 podjetij in 4 inštitucije iz Zasavje so skupno prijavile 21 inovacijskih prijav. Tokrat 5 zlatih, 9 srebrnih, 5 bronastih in 2 diplomi. Štiri od petih inovacij, ki so prejele zlata priznanja bodo kandidirale tudi na nacionalni ravni Inovacije GZS v Ljubljani.

Grega Likar iz Steklarne Hrastnik.
Grega Likar iz Steklarne Hrastnik.

Z zlatom obarvane so hrastniške Puzzle, ki jih za Steklarno Hrastnik sestavlja Grega Likar.“Puzzle je prvi 3D steklen izdelek na svetu in je rezultat ideje, v kateri se prepleta estetska in uporabna vrednost izdelka. Uporabnikom omogočajo številne možnosti uporabe, jih popeljejo v lasten svet ustvarjanja in eksperimentiranja.” Izdelek je tudi dobitnik RED DOT AWORD za leto 2016. “Z nizanjem uspehov tega produkta postajamo prepoznani kot podjetje, ki zagotovi celoten servis kupcev od potrebe do rešitve,” ponosno pravijo v Steklarni Hrastnik.

Izjemno navdušenje nad lastno idejo, ki se je pletla več let ne more skriti inovator: “Celotna ideja je bila namenjena masovnemu marketingu. Ideja je, da je produkt enostaven, od enoletnega otroka do 110-letnika. Vsi vedo, kaj puzzle so in v proizvodnji so produkt vrhunsko izdelali in osnovna ideja se je uresničila.” Še vedno ostaja tudi želja, da se bodo hrastniške puzzle vpisale v Guinessovo knjigo rekordov, je za ZON.si razkril Likar. “Verjamem, da bomo zlati tudi na republiškem,” še samozavestno pripomni.

inovacije zasavja (27)Inovatorji Brane Lebar, Viktor Martinčič, Anton Rome, Urban Kos iz družbe Eti in RC eNeM predstavljajo talilne vložke za fotovoltaične sisteme »NHXL 1500 V d.c. gPV«. In še pojasnilo inovatorjev za laike: “Enosmernega toka, ki ga generirajo ne moremo direktno pošiljati v električno omrežje. Potrebno ga je pretvoriti v izmeničnega kar storimo s pretvorniki enosmernega toka v izmeničnega. Fotovoltaično polje priključimo na inverter preko NH gPV talilnih vložkov, ki so zelo pomembna zaščitna komponenta saj neposredno vplivajo na varnost celotnega fotovoltaičnega sistema pred požarom. Pomemben vpliv imajo tudi na samo investicijo, saj kvalitetni talilni vložki neposredno znižujejo ceno kabliranja in s tem strošek same investicije v PV elektrarno.”

inovacije zasavja (1)
Le z inovacijami, lahko ETI konkurira na svetovnem trgu, pravi direktor Tomaž Berginc (Na sliki levo)

Zlato inovacijo – Kombinirano zaščitno stikalo KZS – EDI sta izumila Aleš Pograjc in Tadej Drnovšek za ETI d.d. in Nela RC d.o.o.. Običajni konkurenčni odklopniki pri konkurenci nimajo detekcije vzroka izklopa. Indikatorji izklopa kažejo samo stanje kontaktov, sprememba, ki sta jo v stikala Zasavca doprinesla pa je, da novo stikalo z jasno LED indikacijo omogoča enostavno identifikacijo tipa napake, zaradi katere je izdelek izklopil. Patent je že pridobljen na nacionalni ravni, v ETI-ju so tudi v postopku pridobivanja mednarodne patentne prijave.

Direktorica VDC Špela Režun (na sliki) verjame, da se lahko tudi v javnem sektorju ocenjujejo cilji posameznika. Želi si, da bi to opazila še država.
Direktorica VDC Špela Režun (na sliki) verjame, da se lahko tudi v javnem sektorju ocenjujejo cilji posameznika. Želi si, da bi to opazila še država.

Z evropskimi prostovoljci (EVS) pridobivamo: znanja o tujih kulturah, znamenitostih, jezikih, običajih, organizaciji sistema socialnega varstva po Evropi.   Inovacijo pod okriljem Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi sta prijavila Domen Pociecha in Robert Lazar.

Lastnik pete zlate inovacije pa je Jani Uranič iz podjetja Xella Porobeton SI. V tovarni Xella Porobeton SI v Kisovcu, so kot prvi na svetu povezali avtoklave (peči za porobeton) direktno z vsemi porabniki energije, ter s tem dosegli popolno izrabo odpadne toplote, ki nastane pri proizvodnji porobetona z minimalno investicijo, »zahvaljujoč« ogromnemu znanju njihovih zaposlenih. V letu 2015 so na račun tega prihranili kar 85.000 evrov, več kot 10% dobička podjetja obenem pa zmanjšali emisije CO2.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

ANKETA: Kaj bi vi prebrali najprej?

Zanima nas, kakšne vsebine so vam najbolj všeč. Kaj je tisto, kar bi prebrali najprej.
-- OGLAŠEVANJE --