-- OGLAŠEVANJE --

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

-- OGLAŠEVANJE --

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih koncih, ko si zaželi vijuganja po belih strminah. Sneg, ki ga napovedujejo vremenoslovci te dni, pomeni dobre obete za upravljalce zasavskih smučišč!

Edino, ki naj ne bi obratovalo: Smučišče Prvine

Smučišče Prvine že dve leti preprosto stoji – brez smučarjev na belih strminah. Pred dvema letoma ni bilo snega, lansko leto jim je pa še tisto nekaj malega dela, kar bi ga lahko imeli in Zasavcem omogočili športne radosti na snegu, odnesla prepoved zaradi korona-okoliščin. “Tudi za letos slabo kaže. Obratovanje se sploh ne obeta,” opisuje lastnik Smučišča Prvine Cveto Gorišek, ki pa pove, da so vsaj malo snežnega veselja deležni otroci, ki prihajajo v šolo v naravi v CŠOD Prvine, zanje progo poteptajo, da se lahko sankajo. “Morda bo – če bodo razmere- odprto kak vikend, a obljubiti ne morem nič,” sklene Gorišek.

Smučišče Marela zažene žičniške naprave v soboto

Jože Ogrinc je povedal, da bo kisovško smučišče Marela svoje strmine za ljubitelje smučanja odprlo to soboto. Seveda, če bo vreme na njihovi strani in ob doslednem upoštevanju PCT-pogoja. Načrtujejo, da bo med delavniki Smučišče Marela odprto med 16. in 19. uro (nočna smuka), med vikendi pa od 9. do 16. ure.

Smučišče Kandrše Vidrga

Najnižje ležeče smučišče v Sloveniji, ki se nahaja na nadmorski višini 416 m, je tik ob Gostilni pri Vidergarju na Kandršah, kjer je obenem tudi urejeno sankališče. Kako kaže s smučarsko sezono pri njih? Sebastjan Žibert je povedal, da zaenkrat naravnega snega še ni dovolj, da pa bodo prav v teh dne pričeli z zasneževanjem. “Planiramo pričetek sezone v drugi polovici decembra. Organizirani bodo tečaji smučanja, športni dnevi…”

Na Trotovniku načrtujejo prvo smuko okoli božiča

Na območju Dobovca, blizu Kuma, sicer je pobeljena krajina, a 20 cm snega je odločno premalo za smučanje. “Najprej mora svoje opraviti narava, mi potem po potrebi le še nekoliko dosnežujemo z enim snežim topom,” je povedal predsednik Smučarskega društva Kum Dobovec Ervin Renko, ki se nadeja poštene snežene pošiljke, po kateri bodo lahko zagnali žičniške naprave, tako upajo,  okrog božiča, vsaj vlečnico ob t.i. modri progi na položnejšem delu.

Aktualen pogled na smučišče Trotovnik

S Smučiščem Trotovnik upravlja Smučarsko društvo Kum Dobovec, ki je tudi nosilec obratovalnega dovoljenja. Njihov glavni fokus je v zimskem času usmerjen v izvedbo začetnih in nadaljevalnih smučarskih tečajev za otroke. Ob sobotah, nedeljah in praznikih bo Smučišče Trotovnik odprto od 9.00 do 16.00, med tednom pa od srede do petka med 14. uro ter vse do mraka. “Smučarska koča je odprta vso leto,” še v duhu vabila zaključi Renko.

Trboveljska Medvednica zažene, čim bo 20-30 cm snega

Smučišče Medvednica, ki deluje pod okriljem Smučarskega društva Trbovlje, ima po podatkih predsednika društva Urbana Čopa tehnično vse pripravljeno, da se zimske radosti na smučeh začnejo, a ker zemlja še ni dovolj zmrznjena, otvoritveni dan ostaja v zraku. “Rabimo 20 do 30 cm snega, in potem bomo lahko izvedli še zadnjo utrditev smučarske proge in bili korak bliže dejanskemu smučanju na Medvednici,” pove sogovornik, ki pa je že potrdil, da koča NE BO obratovala, ker ne morejo zagotavljati protikoronskih ukrepov. Če bo šlo vse gladko, je okvirno planirano, da bo Medvednica na voljo za smučanje med 9. in 15./16.uro, med tednom pa še ni povsem dorečeno, a se nagibajo k urniku od 12. do 16. ure.

Rajski dolini jo je zagodel dež

V soboto pripravljeno smučino je uničil dež

S smučiščem Rajska dolina upravlja Smučarsko društvo Hrastnik, ki pa je načrtovalo otvoritveni dan zimske sezone 2021/22 v nedeljo, 5. decembra, a po tem, ko so dan prej dokončno izvedli pripravo smučine, zaščitnih ograj ter blazin, jim ga je odplaknil dež. Smučišče so vzorno pripravili, in z ozirom na vremenske napovedi tudi še te dni izvajajo pripravo, obenem pa servisirajo njihov teptalni stroj, ki po besedah predsednika Uroša Jazbeca že glasno kliče po zamenjavi. Smučišče bo ob izpolnjevanju PCT-pogojev in v odvisnosti od vremenski razmer sicer obratovalo ob koncih tedna med 9. in 16. uro. Ker vsa dela opravljajo prostovoljci Smučarskega društva Hrastnik, od katerih jih je glavnina (okoli 70 odstotkov) zaposlenih, med delavniki skrb za smučišče z vidika obratovanja zaradi pomanjkanja kadra pač ni mogoča – prav zato vabijo medse še koga aktivnega; in morda bo smuka mogoča tudi med delavniki…

SORODNI ČLANKI:

Zasavska smučišča v nizkem štartu, ampak …

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --