15.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoŽelimo, da Hrastnik postane prestolnica industrijske dediščine!

Želimo, da Hrastnik postane prestolnica industrijske dediščine!

Bliža se hrastniški občinski praznik, in kot je že v navadi, je na Kalu potekala novinarska konferenca, kjer je župan Marko Funkl v prisotnosti obeh podžupanov predstavil uspehe, predvsem pa načrte hrastniške občine.

Zadnje leto je bilo težko za vse. Tudi Hrastnik ni bil izjema. Veliko skrbi smo imeli v zvezi z dogodki v Domu starejših Hrastnik. Situacija, v kateri se je znašel dom, pa je doprinesla, da bomo dobili prepotrebni novi dom na Leši,” je “letno poročanje” medijem pričel hrastniški župan Marko Funkl, ki bo za besedo držal ministra Janeza Cigler Kralja, ki naj bi v imenu države skupaj z domom pridobil kredit. Projektna dokumentacija bo gotova do februarja.

Cesta na Lešo še vedno neznanka

Na zadnji seji hrastniškega Občinskega sveta je bilo tudi že prvo branje podrobnega občinskega načrta, v oktobru načrtujejo drugo branje, kar je tudi pogoj, da se pridobi gradbeno dovoljenje. Manjka pa še odločilna točka za gradnjo – cesta do Leše, ki naj bi jo pod okrilje že pred leti vzel rudnik, zdaj pa se čaka odločitev države, kdo bo prevzel financiranje le te.

Gradili bodo glede na povpraševanje

Stanovanja so problem ne le Hrastnika, tudi Zasavja. Izgradnja na Resnici je projekt, kjer je najprej bilo načrtovano 72 stanovanj. Anketa med zainteresiranimi za nakup stanovanj, je pokazala željo po večji kvadraturi, zato bo stanovanj 66. Poskrbljeno bo za dostop za invalide, eno od stanovanj v pritličju pa bo občina namenila VDC-ju. Občina bo gradila z roko v roki s Spektrom oziroma Stanovanjskim skladom, ki bo prevzel del stanovanj.

Širitev kemične in steklarne

Občina pripravlja tudi dokumentacijo za razpis za izbor izvajalcev del v obrtni coni, kjer še vedno živijo štiri družine, ki jih je treba pravočasno preseliti. Hrastniška Steklarna v obrtni coni načrtuje pilotni center z orodjarno ter dekorirnico, kjer bi bilo zaposlenih približno sedemdeset ljudi. TKI pa ima v načrtu izgradnjo nove uprave ter dva objekta za proizvodnjo fosfatov in aditivov. Z obrtno cono je povezana tudi šest milijonov vredna naložba za plinovod Trojane-Hrastnik, skoraj dva milijona pa za renoviranje ceste ob obrtni coni.

Občina se je prijavila tudi za kohezijska sredstva. V tem tednu pričakujejo odločbo za pridobitev sredstev za kanalizacijsko omrežje. Dokumentacija je že zaključena, tako da bo takoj, ko občina dobi odločbo, objavljen razpis za izbor izvajalca in septembra se dela že lahko začnejo.

Hrastnik z dvema krožiščema

Hrastničani pripravljajo tudi projekt dveh krožišč pri Sparu in pred tržnico. Projekt, ki bo umeščen v državni proračun za naslednje leto, je v fazi idejne zasnove in urejanja projektne dokumentacije. Uspešni so bili tudi na razpisu Fundacije za šport, tako, da bo v Športnem parku do jeseni narejena tartanska podlaga, že julija pa bodo v parku postavili otroška igrala.

Glede na to, da Hrastnik resno želi tržiti industrijsko dediščino, bodo preuredili tudi Mlakarjevo stanovanje. Najprej zunanjost, v notranjosti pa bo ohranjena četrtina muzejskega stanovanja, ostalo prostor pa bo spremenjen v hostel s 16 posteljami. Tudi jama spada v turistično ponudbo s številnimi dogodki, ki so tam že bili, in tistimi, ki se načrtujejo. Občina je odkupila kompresorsko postajo, kjer je kot premierni dogodek bil izbor miss Slovenije 2021.

»Letos bo osrednja občinska proslava na prostem, in to 30. 6. ob 20.00, na ploščadi pred vhodom v jamo. Naslednji dan po občinski proslavi pa bo na tem prostoru že festival delavskega filma Kamerat 2021, sledila bo otvoritev galerije Mašinhaus … Želimo, da Hrastnik postane prestolnica industrijske dediščine!« je na koncu poudaril župan Marko Funkl.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...