11.5 C
Trbovlje
sobota, 15. maja 2021
ZON.siAktualnoŽe 7 let v čudoviti hiši

Že 7 let v čudoviti hiši

Prav sedem let je danes, odkar smo v Zasavju dobili prvo obliko skupinskega bivanja oseb s posebnimi potrebami v skupnosti.

 

V bivalni enoti že 20 stanovalcev

 

Po odprtju novega objekta varstveno delovnega centra se je s  1. 4. 2009 v »starih« prostorih VDC Zagorje ob Savi odprla prva Bivalna enota v Zasavju. V njej je dom dobilo 8 oseb s posebnimi potrebami. Potrebe po bivanju so se povečevale in leta 2014 je v naši hiši bivalo že 15 stanovalcev, kolikor je tudi zmogljivost hiše. S tem namenom smo 3. 1. 2015 odprli novo stanovanjsko skupino. Trenutno obe enoti nudita dom 20 stanovalcem.

bivalna hiša2

Namen enot ni le zgolj zagotoviti osnovne življenjske potrebe, ampak je veliko več, opisuje Domen Pociecha: “Stanovalcem želimo nuditi pristnost in čustveno toplino domačega ognjišča, ustvarjamo pogoje, da začutijo občutek pripadnosti in medsebojne povezanosti ter solidarnosti. Življenje v naših enotah resnično poteka kot v veliki družini, kjer se pestrost značajev, hotenj in želja zlije v celoto.”

 

Povezava z lokalnim okoljem je pomembna

 

bivalna hiša3V VDC Zagorje se redno povezujejo z lokalnim okoljem, saj dajejo velik pomen samostojnosti in socializaciji stanovalcev. Želijo ohraniti stike med starši in skrbniki ter prijateljske vezi, ki so jih stanovalci imeli že v prejšnjih  nastanitvah.

Zagorska bivalna enota in stanovanjska skupina delujeta po modernih smernicah v manjših oblikah skupinskega bivanja, kar je tudi namen deinstitucionalizacije. Ker pa se potrebe po bivanju večajo, še doda Pociecha je dolgoročni načrt zagorskega VDC-ja, da v lokalnem okolju najdejo primerno lokacijo za novo obliko skupinskega bivanja – BIVALNO KMETIJO.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Urška se je kljub zahrbtni bolezni znašla, zdaj pa ji je požar uničil dom

Strašna nedelja - 9. maj. Urška je že od marca opozarjala na težave z električno napeljavo, v zadnjem tednu celo večkrat, nazadnje v nedeljo...