5.9 C
Trbovlje
nedelja, 9. maja 2021
ZON.siAktualnoZbrali 19 ton baterij in odsluženih aparatov. Kdo pa je zmagovalec?

Zbrali 19 ton baterij in odsluženih aparatov. Kdo pa je zmagovalec?

V zbiralni akciji, kjer so zbirali stare odslužene gospodinjske aparate po Zasavju (vključno z Šmartno pri Litiji in Radečami) so zbrali kar 19 ton odpadkov.

Akcija starih aparatov in odpadnih baterij »Oddaj stare aparate v ulični zbiralnik«, ki se je začela letošnjega marca, je bila zaradi epidemije prekinjena in se je nadaljevala septembra. Organizatorji akcije so želeli lokalno prebivalstvo spomniti na infrastrukturno mrežo zbiranja malih starih aparatov in odpadnih baterij – na sivo-zelene ulične zbiralnike.

V začetnem delu akcije je sprva sodelovalo 12, ob zaključku akcije pa aktivno 10 osnovnih šol s skoraj 5.000 učenci, ki so med seboj tekmovali za nagrado. V sklopu akcije so tamkajšnji učenci skupaj z učitelji in starši zbrali dobrih 5,3 ton odpadnih malih aparatov in baterij. K skupni zbrani količini so prispevali tudi občani, ki so zbrali kar 13,7 ton odpadnih malih aparatov in baterij. Tako so skupaj zbrali dobrih 19 ton odpadnih malih aparatov in baterij.

Tako občine kot šole so se z zbiranjem malih starih aparatov in odpadnih baterij v uličnih zbiralnikih potegovale za dve glavni nagradi.

Glasbeni nastop raperja Zlatka si je prislužila Osnovna šola Gradec, ki je zbrala največ starih aparatov na učenca na šoli (kar 1,3 kg na učenca). Smeh s Teškyem pa si je prislužila Občina Radeče, ki je zbrala največ starih aparatov v občini na prebivalca (kar 0,3 kg na prebivalca). Oba nastopa se bosta izvedla ob primernem času in na način, da bo za udeležence varno.

Ulični zbiralniki pred šolami so odstranjeni, na večjih eko otokih na 33-ih lokacijah v Zasavju pa so zbiralniki ostali.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zaprta zasavska zaradi plazu, podrto drevje, ogroženi stanovanjski objekti

Zaradi močnega deževja so danes gasilci intervenirali v vseh zasavskih občinah, in še vedno na terenu odstranjujejo posledice. Trenutno je zaradi zemeljskega plazu zaprta...