25.1 C
Trbovlje
sreda, 16. junija 2021
ZON.siAktualnoZasavski domovi starejših trenutno brez rdečih con

Zasavski domovi starejših trenutno brez rdečih con

Dva tedna mineva od vdora okužbe v Dom upokojencev Franca Salomona in danes novih okužb ni, rdečo cono so spraznili. Prav tako trenutno okužbe nimajo ne v Hrastniku niti na Izlakah. Obiski so, a z omejitvami. 

Po besedah direktorice Doma upokojencev Franca Salamona Danice Hren se je življenje, na veselje vseh, vrnilo na stare tirnice. Vsi okuženi stanovalci so preboleli, kar pomeni, da ni več karantene, niti rdeče cone.

Tudi obiske imajo, ki so po dogovoru in ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Potekajo pred domom, ob slabem vremenu pa v avli. Kar se tiče izhodov, je vse tako kot je bilo prej. Vsi se veselijo druženja še posebno ob lepem vremenu ko so lahko zunaj pred domom, kjer tudi potekajo nekatere terapije in aktivnosti.

Tudi na Izlakah nimajo novih okužb. Stanovalci izlaškega doma se lahko prosto gibljejo v okolici doma in v parku. Po predhodni najavi lahko odidejo tudi v domače okolje za krajši ali daljši čas.

Obiski potekajo po predhodnem dogovoru in upoštevanju vseh preventivnih ukrepov za preprečevanje prenosa okužbe in večinoma potekajo v dnevnem centru in parku, “nam je povedala direktorica izlaškega Doma starejših občanov Polde Eberl Jamski Mateja Černi. ”Še posebno smo na ukrepe pozorni v primeru obiska v sobah.”

V Domu starejših Hrastnik, odkar so sredi februarja zaprli rdečo cono, novih okužb ni bilo. Obiski so dovoljeni v omejenem obsegu (tedensko en obisk ožjega družinskega člana na stanovalca, obiski so ob določenih urah za pol ure, obvezno je upoštevanje preventivnih ukrepov in nošenje zaščitne opreme). Stanovalci se lahko normalno gibajo po Domu in zunaj njega, gredo na sprehod ali v trgovino.

Od direktorja hrastniškega doma Draga Kopušarja smo še izvedeli: “Aktivnosti izvajamo individualno in v manjših skupinah. Obiskov še nismo povsem sprostili, saj je bojazen pred okužbo še vedno zelo velika in ker se epidemiološke razmere v občini, regiji in državi še niso umirile.

Spodbuden je tudi podatek iz Doma Tisje v Šmartnem pri Litiji, kjer po besedah direktorice Irene Špele Cvetežar, okužb nimajo. Enako velja za enoto v Litiji. Življenje tudi pri njih poteka normalno glede na dane okoliščine. Novim stanovalcem svetujejo, da se cepijo, tako bo tudi s prebolevniki, ki jim kmalu poteče predpisano obdobje po bolezni. Zaposleni, ki niso cepljeni ali niso preboleli virus, se tedensko testirajo.

DSO Trbovlje: 28 stanovalcev okuženih, večina cepljena že drugič

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

VIDEO: Najbolj nori spusti po Cilenci še pred uradno otvoritvijo

Danes je dan, ko bo šport v dobrodelni vlogi pomagal letovanju socialno ogroženih otrok. Kolesarski klub Zagorje je v ta namen še pred uradno...