23.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavske pediatrinje odločno PROTI zaprtju šol in vrtcev!

Zasavske pediatrinje odločno PROTI zaprtju šol in vrtcev!

Zasavske pediatrinje so enotne – šole je obvezno treba odpreti. V svojih ambulantah zaznavajo vse več stisk mladostnikov in otrok, tudi tistih najhujših.

Zaprtje šol je politična, ne strokovna odločitev

“Popolnoma nobene logike pri zaprtju ni, in to ni nikakor strokovna odločitev, ampak politična” nam odločno pove svoje mnenje trboveljska pediatrinja Marjeta Opresnik Pešec in še doda, da je absolutno proti zapiranju šol in vrtcev.

Da je šole in vrtce potrebno čimprej odpreti meni tudi zdravnica Suzana Justinek, ki skrbi za zdravje otrok v ZD Trbovlje. “Seveda tudi mi ugotavljamo več stisk in psihosomatskih motenj otrok in mladostnikov” pove za naš portal in izpostavi glavna razloga za odprtje – nadaljevanje izobraževanja in socializacija.

Majhnim otrokom ni hudega, so pa vse večje travme pri najstnikih

Natalija Gradišek iz Zdravstvenega doma Zagorje nam predstavi stališče pediatrične stroke, ki je jasno – otroci v vrtce in šole. Seveda ob upoštevanju vseh ukrepov (maske, redno testiranje vzgojiteljev, ustvarjanje homogenih skupin, ki se ne mešajo,.. ).

Sama pa meni, da je najtežje najstnikom: “Moje osebno mnenje je, da majhnim otrokom ni hudega. Večinoma povedo, da pogrešajo šolo ali vrtec, vendar kakšnih hudih travm ni zaznati. Drugače pa je pri najstnikih – občutki tesnobe, depresivna stanja so pogosta (imam tudi primer poskusa samomora). Menim, da so oni tisti, ki jih izolacija najbolj prizadene in bodo verjetno imeli posledično več travm.” 

Zagorska pediatrinja nadalje še pojasni stanje v svoji ambulanti – zbolevajo tako otroci, ki so v vrtcu, kot tudi tisti v domačem varstvu. Okužb dihal je v primerjavi s prejšnjimi leti v enakem obdobju izjemno malo. Posledično pa večji delež predstavljajo okužbe sečil.

Delež okuženih otrok s COVID 19 je sorazmeroma majhen v primerjavi z odraslimi. “Sama se trenutno sploh ne spomnim, kdaj smo nazadnje dokazali okužbo pri otroku mlajšem od 10 let.” Možno pa je, da so mlajši otroci le prenašalci, še doda Gradiškova.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...