-1 C
Trbovlje
četrtek, 30. novembra 2023
ZON.siAktualnoZasavje še vedno v vrhu po številu obolelih za rakom

Zasavje še vedno v vrhu po številu obolelih za rakom

»Po številu obolelih za rakom je Zasavje, na žalost še vedno med vodilnimi,« pove Gabriela Hostnik. »Še vedno pri ženskah prevladuje rak dojke, pri moških pa prostate. Zato je samo pregledovanje še posebno pomembno. Težko rečemo, ali so bolezni posledica nekih drugih časov, načina življenja, miselnosti ali kaj drugega. Lahko pa trdim, da tako rakave, pa tudi številne druge bolezni, ki se pokažejo v zrelih letih, imajo vzroke v zgodnjih letih življenja.«

S tradicionalnim Svitovim dnevom v okviru evropskega tedna mobilnosti z naslovom »Varčna mobilnost« se je ZD Trbovlje tudi tokrat pridružil aktivnostim po mnogih slovenskih in evropskih mestih.

Na Rudarju so postavili stojnice Skupine za samopomoč bolnikov z rakom Trbovlje in Centra za krepitev zdravja ZD Trbovlje. Ekipa Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bila prisotna z napihljivim modelom črevesa in (prvič v Trbovljah) poligonom za testiranje opitosti s pomočjo Alko očal.

Gabrijela Hostnik

Organizatorji so bili z obiskom zadovoljni, najbolj so se izkazale trboveljske šole, nam zaupajo. Učenci in dijaki so z zanimanjem spremljali predstavitve aktivistov.

Gabrijela Hostnik iz ZD Trbovlje je še posebno ponosna na Center za krepitev zdravja, kjer se vsi, ki to želijo, lahko brezplačno posvetujejo s specialistom ali se udeležijo delavnic.

Najmanj zanimanja je za delavnice, katerih cilj je odvajanje od kajenja. Sicer pa se počasi popravlja število udeležencev različnih delavnic.

Kot še doda Hostnik, so spremenjeni pogoji življenja v današnjem času, prehranjevanja ter premalo gibanja krivci za vse večje število obolelih za rakom, sladkorno boleznijo, visokim tlakom, nezdravim holesterolom itd.

Zato je treba ozavestiti mlade, kako in zakaj živeti zdravo. Obiskovalci dogodka na Rudarju so se lahko sprehodili po notranjosti napihljivega modela črevesja in bolje spoznali delovanje in notranjost prebavil. Z velikim zanimanjem so testirali opitost s pomočjo Alko očal in komentirali rezultate. Lahko so tudi izmerili krvni tlak ali pa testirali telesne zmogljivosti

In zakaj Varčna mobilnost? Ker je hoja najbolj varčen način mobilnosti, dostopen vsem.

Za rakom zbolel kot mlad fant, danes pomaga drugim

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...