29.4 C
Trbovlje
torek, 22. junija 2021
ZON.siAktualnoZasavje pripravljeno na koronavirus?

Zasavje pripravljeno na koronavirus?

Primerov zloglasnega koronavirusa v Zasavju še ni bilo, se pa nanj intenzivno pripravljajo, nam je potrdil tudi direktor trboveljskega zdravstvenega doma Denis Tomše. 

Navodila zdravstvenega doma pravijo, da v koliko imajo pacienti znake prehlada, kašlja, vročine in oteženega dihanja, naj se izogibajo vsem stikom z drugimi ljudmi in v zdravstveni dom najprej pokličejo. Ob tem bolnike pozivajo naj ne obiščejo zdravstvenega doma, temveč po telefonu pokličejo osebnega zdravnika ali akutno ambulanto, kjer bodo dobili nadaljnja navodila. Izven delovnega časa naj morebitni pacienti pokličejo v urgentni center, še doda Tomše.

Slovenija naj bi bila, po besedah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) pripravljena na pojav virusa. Najbolj pozorni morajo biti ljudje, ki so potovali na Kitajsko in druge predele sveta s potrjenimi primeri okužbe, med njih spada tudi Italija.

Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico.

Ker gre za nov virus, natančnih informacij o poteku bolezni še nimamo, pravijo na NIJZ iz poročanja Kitajske pa lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težak potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do novega patronažnega vozila z dražbo dresov zasavskih športnikov

Pri nakupu patronažnega vozila, ki ga Zdravstveni dom Zagorje nujno potrebuje, so se odločili za pomoč preko zbiranja denarja z licitacijo dresov vrhunskih zasavskih...