-0.8 C
Trbovlje
sreda, 29. novembra 2023
ZON.siAktualnoZasavje kraljuje po številu dolgotrajno brezposelnih, imamo pa več zaposlenih žensk

Zasavje kraljuje po številu dolgotrajno brezposelnih, imamo pa več zaposlenih žensk

Brezposelnost se je v primerjavi julij in avgust najbolj zmanjšala v Zagorju – za 4,5 odstotka. Prav tako se je zmanjšala v Trbovljah. Drugače pa je v Hrastniku in Litiji, kjer se je število brezposelnih povečalo. In, čeprav je brezposelnost precej nižja kot lani, se do konca leta napoveduje povečanje števila brezposelnih oseb.

Zasavje ima 1502 brezposelnih, kar 15% manj kot lani isti čas

Kot nam pove Vilma Strniša iz Zavoda za zaposlovanje, območna enota Trbovlje, delodajalci v zadnjem obdobju najbolj iščejo kader s tehničnim znanjem (strojništvo, elektro, mehatronika), orodjarje, strugarje, ključavničarje, delavce v zdravstvu (zdravniki, psihologi, psihiatre, zobozdravniki,  zdravstveni tehniki, bolničarji, strežnice, socialne oskrbovalke), učitelje, voznike, kuharji, natakarji, delavce za preprosta dela

Konec meseca avgusta beležijo na OS Trbovlje 1.502 brezposelnih oseb, kar pomeni za 1,1% manj glede na julij 2023 in za 15,3% manj na isto obdobje lanskega leta.

Brezposelni po občinah
Hrastnik: 281 brezposelnih (1,1% več kot julij 2023)
Litija: 319 brezposelnih (1,3% več kot VII/2023)
Trbovlje: 607 brezposelnih (1,6% manj kot VII/2023)
Zagorje: 295 brezposelnih (4,5% manj kot VII/2023)

 

Največ brezposelnih je dolgotrajno brezposelnih in teh je v Zasavju bistveno več od slovenskega povprečja. Torej tistih, ki so na Zavodu prijavljeni več kot eno leto je kar 46,8%, takšnih, ki so na Zavodu dlje kot dve leti pa je 32,8 odstotkov. Velik delež – skoraj tretjina – brezposelnih je starih 50 ali več, poroča Strniša. Prav tako med dolgotrajnimi brezposelnimi prevladujejo takšni, ki imajo dokončano le osnovno šolo ali manj in tudi teh je v naši regiji več kot drugje.

Manj brezposelnih žensk, več zaposlenih višje izobraženih

Je pa Zasavje tudi na določenih parametrih na boljšem. Denimo – imamo manj brezposelnih žensk, kot na nacionalni ravni. Prav tako je delež brezposelnih visokošolsko izobraženih bistveno manjši kot drugje po Sloveniji.

Do konca leta, glede na napovedi, tako v Sloveniji, kot v Zasavju pričakujejo povečanje števila brezposelnih oseb.

V Trbovljah enkrat več brezposelnih kot v Zagorju

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Čeprav ni posluha prevoznika, župan vztraja pri avtobusni liniji »čez hrib«

»To kar že celo leto obljubljamo, bo. Očitno smo divjina, Afrika, ki avtobusnega prevoznika niti ne zanima. Bomo pa sami.« Tako je začel župan...