-- OGLAŠEVANJE --

V Trbovljah enkrat več brezposelnih kot v Zagorju

-- OGLAŠEVANJE --

Ob koncu maja je bilo na zavodu za zaposlovanje v Sloveniji registriranih 47.186 brezposelnih, drugi mesec zapored najmanj po letu 1990, so sporočili iz zavoda za zaposlovanje. Zasavje šteje 1.464 brezposelnih, največ v Trbovljah.

V prvih petih mesecih leta se je pri zavodu na novo prijavilo 24.748 brezposelnih, kar je 0,8 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Največ oseb se je prijavilo, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas, in sicer 12.370. Prijavilo se je tudi 2029 iskalcev prve zaposlitve ter 4280 presežnih delavcev in stečajnikov.

Na letni ravni se je brezposelnost najbolj zmanjšala v območnih službah Ptuj (-21,8 odstotka) in Trbovlje (-21,1 odstotka), najmanj pa v Velenju (-9,7 odstotka).

Na trboveljski območni enoti zavoda za zaposlovanje so bili podatki o brezposelnih osebah na zadnji dan v maju slednji:

OS Trbovlje 1.464
UD Hrastnik 276
UD Litija 305
UD Trbovlje 591
UD Zagorje 292

 

Ker je na trgu dela več razpisanih del kot iskalcev zaposlitve, lahko občani izbirajo, kaj in kje bi želeli delati. Seveda ob predpostavki, da so usposobljeni. »Delodajalci pa bodo morali nameniti večjo pozornost izboljšanju delovnih pogojev, komunikacijski klimi ter dvigniti plače v Zasavju, v kolikor bodo želeli pridobiti in obdržati nov kader,« je prepričana direktorica območne službe zavoda v Trbovljah Vilma Strniša. Kot nam pojasni, v evidencah Zavoda ostajajo ranljive skupine, kot so starejši, nizko usposobljeni in pogosto hkrati dolgotrajno brezposelni, ki so za delodajalce manj zanimivi. »Pri tem dolgotrajno brezposelni s kompleksnejšimi ovirami nimajo primanjkljajev samo na področju znanja, spretnosti in kompetenc za opravljanje dela, temveč jih pogosto primarno ovirajo osebne okoliščine, socialne stiske, zdravstvene težave, težave v duševnem zdravju, težave z zasvojenostjo, nizka funkcionalna pismenost. Pri isti osebi gre pogosto za kombinacijo raznovrstnih ovir.«

In kaj je tisto, kar brezposelno osebo, po mnenju direktorice, prepriča, katerega delodajalca izbrati? Mnenja so zelo različna, pravijo v Trbovljah. Pogosto se za določeno delovno mesto odločajo zaradi bližine, dobre organizacijske klime, višine plače in večina si želi čim manj izmenskega dela.

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ iz predelovalnih dejavnosti, gradbeništva ter zdravstva in socialnega varstva, so v mesecu maju zavodu sporočili 14.774 prostih delovnih mest, 23,0 odstotka več kot aprila in 10,8 odstotka manj kot maja lani.

Največ so jih sporočili za poklicne skupine delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavcev za preprosta dela pri visokih gradnjah ter čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih in drugih ustanovah.

Delavce iščejo na vsakem koraku, pa še vedno 1500 brezposelnih v Zasavju

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj lahko predlagate bodoče nagrajence

Priznanja Občine Zagorje ob Savi se ob avgustovskem občinskem prazniku podeljujejo posameznikom, podjetjem, zavodom, organizacijam ter društvom, ki so s svojim delom pomembno prispevali...
-- OGLAŠEVANJE --