15.1 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavje drugo najnižje tedensko povprečje, se obeta odprtje ali bodo (spet) pozabili...

Zasavje drugo najnižje tedensko povprečje, se obeta odprtje ali bodo (spet) pozabili na nas?

V začetku januarja je premier Janez Janša obljubil morebitno sproščanje ukrepov – če bodo številke v nacionalnem merilu padle in sproščanje bo veljalo po regijah. Slovenija mora za prehod iz črne v oranžno doseči dve merili – število hospitaliziranih pod 1200 in 7-dnevno povprečje okužb pod 1350. 

Glede na covid sledilnik je število hospitaliziranih na včerajšnji dan natanko 1200, od tega 1012 na akutnih oddelkih in 187 v intenzivi.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je predsednik vlade in obenem tudi zdravstveni minister Janez Janša dejal, da bodo zaključki, ali prehajamo iz črne v rdečo fazo dorekli danes. Komentiral je, da trendi sicer niso najboljši, so pa optimistični. Navrgel je, da obstaja možnost rahlega sproščanja ukrepov: “Smo blizu prehoda iz črne v rdečo fazo. Če se bo to zgodilo, stopi v veljavo splošni pogoj, da se nekateri ukrepi začnejo sproščati v tistih regijah, ki bodo dosegle kriterije. Pri tem gre za sproščanje prve triade osnovnih šol in vrtcev po C-modelu, kar pomeni, da so razredi manjši.”

Slovensko 7-dnevno povprečje kaže na 1.297 okužb, meja za sproščanje je 1350

Zasavska regija je glede na 7-dnevno povprečje med najboljšimi. Le v Primorsko-notranjski regiji so imeli v zadnjem tednu manj okužb. 7-dnevni izračun na covid sledilniku, ki predstavlja enega od vladnih kriterijev za sproščanje ukrepov je rahlo višji od podatka NIJZ, ki je uraden podatek in po katerem se bodo ukrepi sproščali. Na platformi covid sledilnika pojasnjujejo, da do razhajanj v številkah objavljenih s strani Vlade in sledilnika prihaja, ker so v sledilniku vključeni tudi primeri označeni kot “neznano” ali “tujina”. “Ker te primere tudi sicer upoštevamo v vseh naših prikazih, izračunih in tabelah, saj gre za osebe, ki so na ozemlju Slovenije, ne vidimo razloga, da jih samo pri izračunu tega kazalnika ne bi upoštevali.” še nadalje pojasnijo.

Covid sledilnik, podatki za 18. januar 2021

 

Zasavje skupno 624 okužb, okužen dober odstotek prebivalstva

Največ okužb glede na podatke objavljene na sledilniku 18. januarja ima še vedno Zagorje, skupno 199. Sledi Litija z 181 aktivno okuženimi občani in Trbovlje 158, najmanjša občina Hrastnik ima tudi najmanj okužb 86. V sosednjih Radečah naštejejo 48 aktivnih okužb.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...