7.5 C
Trbovlje
petek, 7. maja 2021
ZON.siAktualnoZasavje bogato z muzeji. Ste obiskali že vsaj enega?

Zasavje bogato z muzeji. Ste obiskali že vsaj enega?

Kar štiri muzeje, ki pričajo o zgodovini Zasavja imamo. Ste vedeli? In, če ste vedeli, ste si jih tudi ogledali?

Ozemlje Zasavja, kot ga poznamo danes, je izoblikoval močan vpliv rudarjenja in težke industrije. Danes pa marsikdo skoraj ne bi več prepoznal lastnega kraja pred nekaj desetletji. A, da zgodovina ne gre v pozabo skrbijo v Rudarskem muzeju Zagorje, Virtualnem muzeju rudarstva – 4. Dritl, v Zasavskem muzeju Trbovlje in v Muzeju Hrastnik.

Potep od muzeja do muzeja

Začnimo kar na Lokah, kjer se nahaja Rudarski muzej Zagorje. V lanskem letu ga je obiskalo približno 3000 ljudi,  v letošnjem letu se pričakuje očiten porast. Do danes so že povečali število obiskov za 18 odstotkov. Kot pravi Simon Omahne je bilo v prvih šestih mesecih okoli 1700 obiskovalcev. Med njimi največ upokojencev, šol in gasilskih društev. Tudi tujci, a v zelo majhnem odstotku, se znajdejo med stenami rudarskega muzeja. Največkrat gre za obiskovalce pobratenih občin, so se pa na Lokah oglasili tudi Angleži, Italijani in Hrvati. Obiskovalci so na Lokah najbolj navdušeni nad rudarsko malico in skokom čez kožo.

Pobeg v virtualni svet rudarstva

Pot nadaljujemo v Trbovlje, kjer si lahko v prostorih delavskega doma ogledamo še en rudarski muzej, tokrat virtualni. Po tem, ko se prebijemo čez rudniški rov, opremljen z originalnimi rudarskimi eksponati, s svetlobnimi in zvočnimi efekti, hologrami in projekcijami nadaljujemo pot v virtualni svet, kjer si skozi 3D očala ogledamo rove rudnika Trbovlje Hrastnik. Muzej je svoja vrata odprl junija 2017 in od takrat beležijo približno 10 000 obiskovalcev. Največkrat se v muzeju ustavijo individualni gosti – Trboveljčani in njihovi sorodniki, učenci z raznih šol, upokojenska društva in večje število zaposlenih – sindikalni izleti. Med vsem tem pa opažajo, da je prag muzeja prestopilo kar nekaj tujcev, največ takih, ki se zadržujejo v bližini Zasavja, velikokrat pa jim na virtualno izkušnjo pripeljejo tuje goste iz mladinskega centra. “Virtualna izkušnja je tista, ki zagotavlja prvovrstno izkušnjo obiskovalcem. Gre namreč za spoj zgodovine s prihodnostjo.” nam je poleg vsega še povedala Vesna Jesih.

V Trbovljah lahko obiščemo tudi Zasavski muzej Trbovlje. Gre za medobčinski muzej, ki poleg stalne razstave občasno nudi na ogled tudi likovni zbirki akademskega slikarja in akademskega kiparja. Po številu obiskov gre za najbolj obiskan muzej v Zasavju. V lanskem letu smo zabeležili približno 15 000 obiskovalcev, v letošnjem letu pa, do sedaj, približno 6000. V večjem številu gre za obiskovalce raznih šol z učenci, raznorazna društva in sindikate. Na ogled pa pridejo tudi občani pobratenih občin izven Slovenije.” nam je z veseljem povedal direktor Zasavskega muzeja Trbovlje Miran Kalšek. Obiskovalce z veseljem peljejo tudi na ogled avtentičnega rudarskega stanovanja nedaleč stran, v rudarski koloniji Njiva.

Marionete in stara učilnica

Nedaleč stran, “čez hrib” si lahko ogledamo še zadnji muzej – Muzej Hrastnik. Gre za nekdanjo nemško šolo, kjer je potekal pouk, kasneje pa se je preoblikovala v muzej. Po besedah Mirana Kalška letno muzej obišče okoli 3500 obiskovalcev, ki jih iz Zasavskega muzeja pripeljejo v Hrastnik. Največkrat gre za odrasle in učence. Razstava zajema 13 tematskih sklopov, v večini vezanih na Hrastnik, med glavne “zvezde” hrastniškega muzeja zagotovo sodijo prav marionete, najstarejše slovenske.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Prva vožnja že v ponedeljek

Prvi prevoz Sopotnika v Zagorju bo po mestu odpeljal v ponedeljek, 10. maja. Projekt brezplačnega prevoza starejših občanov, bodo izvajali trije partnerji: Zavod Sopotniki,...