9.9 C
Trbovlje
ponedeljek, 27. marca 2023
ZON.siAktualnoZasavci slabše odzivni, ko gre za preventivo

Zasavci slabše odzivni, ko gre za preventivo

V Zasavju beležijo slabšo odzivnost v program SVIT, preventivni program proti raku debelega črevesa in danke. Najbolj odzivni v Radečah, najmanj v Trbovljah.

V trboveljski bolnišnici nimajo zdravnika, ki bi opravljal kolonoskopijo

Ker v Splošni bolnišnici Trbovlje že od lanskega poletja na oddelku za kolonoskopijo ni več zdravnika, smo se za vprašanja o stanju v Zasavju obrnili na dr. Alenko Forte, spec. inter. med. iz medicinskega centra Helix V Trbovljah, kjer tovrstne teste opravljajo.

Dr. Fortejeva se strinja da je odzivnost v Zasavju prenizka. Kot trenutno edini, ki opravljajo kolonoskopijo v Trbovljah, tudi v sodelovanju s Svit-om poudarja, da je to absolutno prenizek odstotek, kateremu po njenih izkušnjah kljubuje še vedno prisoten strah pred obolelostjo, pred rezultati, kot tudi pred samim posegom; torej kolonoskopijo.


Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, deluje na način, da pri navidezno zdravih odraslih išče znake morebitnih bolezenskih sprememb s preprostim testom blata na sledove prikrite krvavitve. Osebe s pozitivnim izvidom presejalnega testa so pregledane na kolonoskopiji, kjer se ugotovi vzrok krvavitve.


Kakšno je stanje v Zasavju?

Po podatkih Tatjane Škornik Tovornik, regijske koordinatorice, Območne enote Celje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje smo v Zasavju odstotkovno pod povprečjem odzivnosti testiranj. Statistični podatki kažejo, da je odzivnost po občinah slednja; občina Litija 68,3%, občina Zagorje 64,5%, občina Trbovlje 60,1%, občina Hrastnik 65,5% in občina Radeče 70,1%.

Kako do višje udeležbe?

»Predvsem se je pred posegom potrebno s pacientom pogovoriti in ga pomiriti,« pravi dr. Alenka Forte in nadaljuje: »V globalu se še vedno premalo odzivajo moški. Vendar je vseeno vzpodbudno, da procent odzivnosti vseh iz leta v leto narašča. Idealna odzivnost bi bila nekje 90 odstotkov.«

Obenem pa, še pojasni naša sogovornica: »Tukaj je potrebno povedati še, da je 10 odstotkov pacientov takih, ki jim je poseg preboleč in ga morajo ponoviti. Zato je bil letos sprejet ukrep, da se bodo posegi z uspavanjem opravili takoj in ne s ponovnim naročanjem.«

Opozarja pa tudi, da naj se ljudje ne zanašajo na enega, dva ali tri negativne teste in nadaljujejo z odzivnostjo, tudi med obdobji dveh let, preko napotnice osebnega zdravnika. Saj se je že zgodilo, da je bil pri pacientih test tudi do trikrat negativen, četrtič pa žal kdaj že tudi prepozno odkrit.

«Samoskrb za zdravje naj bo vedno prioriteta,« še zaključi zdravnica.


 

Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem. V desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

POZOR: Zaradi nočnih padavin na celotnem območju vodovoda Trbovlje prekuhavanje vode

Komunala Trbovlje obvešča, da bo zaradi okvare na vodovodu danes, 27. marca 2023, občasno prekinjena dobava pitne vode na območjih Prapreče-del in Potoška vas. Zaradi...
X