23.8 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoZasavci le nepomembna 'statistična napaka'

Zasavci le nepomembna ‘statistična napaka’

“Dobila sem žalostno informacijo, da je Varstveno delovni center (VDC) Zagorje za Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ‘statistična napaka’, smo povsem nepomembni v sistemu, česar se že dolgo zavedam,” je ogorčena direktorica Špela Režun.

VDC Zagorje sicer že dlje časa opozarja, da so varovanci varstveno delovnih centrov v Sloveniji v zelo neenakem položaju. ZZZS varovancem zasavskega centra oskrbni dan sofinancira v višini 4,8 evra, medtem, ko denimo v Kamniku za oskrbni dan prejmejo kar 49,70 evrov.

‘Zgodovinska tržnica’ in NEsistem

“Dogovor, ki se tiče VDC-jev in centrov za usposabljanje, delo in varstvo je ‘zgodovinska tržnica’, na kateri se določa cenik za posamezni zavod, saj zadaj ni nobenih kalkulacij, potreb uporabnikov, kot je to za domove za starejše in ostale zavode. Na ministrstvu so nam dejali, naj se zmenimo sami. Večini to paše, saj jih ne briga za manjšino. Ali bo kdo, ki ima preveč, brez ‘komande’ dal tistemu, ki ima očitno premalo??? To je povsem nedopustno za sistemsko financiranje in diskriminatorno do uporabnikov storitev,” je na NEsistem jezna Režunova.

Iščejo rešitve. Bodo šli v tožbo?

Vir: VDC Zagorje

Ker so prizadeti občani celotnega Zasavja so se v reševanje problematike vključile tudi občine, z župani se VDC pogovarja o morebitni vložitvi tožbe zasavskih uporabnikov.

“Zakona o dolgotrajni oskrbi še vedno ni na vidiku, zato moramo zadevo konkretno rešiti, saj v nedogled z entuziazmom premalo zaposlenih, dobrodelnostjo lokalnega prebivalstva, s prostovoljci, dobro voljo zaposlenih v zdravstvenem domu in evropskimi prostovoljci, tega ne moremo in ne smemo reševati, saj nismo nevladna organizacija, ampak javni zavod. Rada bi, da nam kdo pomaga,” dodaja Režunova.

Uspešni na razpisih, kmalu tudi v Litiji

Kljub vsemu bo VDC Zagorje 1. januarja prihodnje leto odprl vrata enote v Litiji, zagotavlja Režunova.

Poleg tega so bili uspešni tudi na dveh evropskih razpisih LAS, s katerima so pridobili sredstva za nagrade uporabnikov sredstva za nagrade uporabnikov (delo na masažah, igranju, ekologiji – podiranje stereotipov, kaj uporabniki lahko delajo – inovativna pilotna projekta) in eno zaposlitev, ki bo vsaj delno nadomestila fizioterapevtske storitve in storitve delovne terapije v zasavskem VDC.

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Namesto države na pomoč priskočili dobrodelni Zasavci

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...