-- OGLAŠEVANJE --

Zasavci bodo plačevali za 77 evrov manj položnic!

-- OGLAŠEVANJE --

Izbranih je bilo 206 socialno šibkih gospodinjstev. Člani društva za sonaraven razvoj Focus so izvajali brezplačno energetsko svetovanje, opravili energetske pregledi in podarili paket brezplačnih naprav za varčevanje z energijo in vodo.

Prihranki znašajo v povprečju 77 EUR na leto na posamezno gospodinjstvo.

Osnovni namen projekta REACH je zmanjšanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih, pojasnjujejo v društvu. V Sloveniji so energetsko pomoč nudili le v Pomurju in Zasavju.

Tomislav Tkalec iz društva Focus je povedal: “Zasavska regija je po socialnih kazalcih med slabšimi v Sloveniji, zato je mogoče sklepati, da je tudi problematika energetske revščine večja kot v ostalih statističnih regijah” kar so potrdili tudi določeni primeri.

Niso ogrevali, ker za ogrevanje nimajo

Nekatera gospodinjstva nimajo sredstev za plačevanje stroškov za ogrevanje, je še dodal Tkalec, zato tudi niso ogrevala svojega domovanja ali pa so ga ogrevali le minimalno. “Imeli smo primere, kjer so v stanovanjih odstranili radiatorje, ker niso zmogli plačevanja računov za ogrevanje.”

Trboveljska srednja šola (STPŠ) je sodelovala pri prenosu znanja in zagotovila vključenost dijakov v projekt. »Že na samem začetku smo prepoznali priložnost, da dijaki nadgrajujejo svoje znanje, pridobivajo nove kompetence, tudi s področja sociale in komuniciranja, in vse to uporabljajo v projektu, ki je socialno in trajnostno naravnan« je ob zaključku projekta dejala ravnateljica Marjetka Bizjak.

Ekipa STPŠ, marec 2016

Tomislav Tkalec dodaja: »V sklopu projekta so v letih 2014 in 2016 izobrazili 23 dijakov STPŠ Trbovlje, ki so svojo prakso pod našim mentorstvom izvajali kot energetski svetovalci na domu. Dijaki so se pri obiskih v gospodinjstvih izkazali kot odgovorni in vestni, obenem so imeli pri izvajanju svetovanja možnost pokazati svoje strokovno znanje, ki so ga pridobili na šoli.”

Kako je projekt potekal?

Na podlagi dobljenih podatkov so dijaki – energetski svetovalci nato izračunali, kje v gospodinjstvu se lahko najbolj učinkovito privarčuje energija, čemur je sledila priprava sklopa priporočil. Priporočila in nasveti za zmanjšanje rabe energije in vode so bili gospodinjstvu predstavljeni ob drugem obisku, ko so svetovalci gospodinjstvu predali tudi naprave za varčevanje z energijo in vodo (varčne sijalke, tesnila za okna in vrata, varčevalne nastavke za pipe in tuš ipd.). Izbira naprav je bila prilagojena situacijam v različnih gospodinjstvih, njihov učinek pa je mogoče zlahka meriti v privarčevanih evrih in kWh. Celotna storitev, skupaj z napravami, je bila za gospodinjstvo brezplačna.

206 zasavskih gospodinjstev bo v povprečju privarčevalo 700 kWH energije in 12 m3 vode

Obiskanih je bilo 206 gospodinjstev v Zasavski regiji, obiski so bili izvedeni v vseh treh občinah (Zagorje, Trbovlje, Hrastnik). Na podlagi obiska energetskega svetovalca ter dodeljenih brezplačnih naprav za varčevanje z energijo gospodinjstvo privarčuje v povprečju 77 EUR na leto, kar pomeni približno 700 kWh prihranjene končne energije ter približno 12 m3 vode.

Projektu so se v Zasavju pridružili tudi Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, dijaki STPŠ Trbovlje, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Center za socialno delo Hrastnik, Center za socialno delo Trbovlje, Center za socialno delo Zagorje ob Savi, Mladinski center Hrastnik, Mladinski center Trbovlje in Mladinski center Zagorje ob Savi.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zasavje: Pozitiven in mlad kolektiv vabi v svoje vrste

Vse to ponuja podjetje Dukart, ki ima že skoraj 20 letne izkušnje na področju razvoja in izdelave kartonske embalaže iz valovitega kartona. Podjetje je...
-- OGLAŠEVANJE --