5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoZaradi spornih 13 dni bi morala trboveljska bolnišnica vrniti skoraj 200 tisočakov

Zaradi spornih 13 dni bi morala trboveljska bolnišnica vrniti skoraj 200 tisočakov

Skupno pet milijonov intervencijskih sredstev bo državi moralo vrniti pet bolnišnic, tudi trboveljska, razlog za to pa tiči v tem, da sta zdravstveno in finančno ministrstvo lani določila presečni datum za porabo prejetih sredstev. Ostalim bolnišnicam denarja ne bo potrebno vračati. Zakaj ne? Samo zato, ker so inšpekcijski pregled imele PRED omenjeno odločitvijo pristojnih ministrstev oziroma PRED novim tolmačenjem zakona.

Država je leta 2017 petnajstim bolnišnicam za sanacijo izgub namenila 136 milijonov evrov. Splošna bolnišnica Trbovlje je prejela skoraj 472 tisoč evrov, vrnila pa naj bi okoli 191 tisoč evrov sanacijskih sredstev. Bolnišnice so denar lahko porabile za plačilo zapadlih neplačanih obveznosti do dobaviteljev in za plačilo posojil, presečnega datuma, ki bi ga bolnišnice pri tem morale upoštevati, pa zakon NE določa. Zato tudi obvezne revizije v bolnišnicah niso odkrile nič spornega.

In kje je sedaj kamen spotike?

Vsa zadeva se vrti okrog datuma, do katerega bi bile bolnišnice upravičene plačevati zapadle obveznosti do dobaviteljev. Intervencijski zakon ga ni neposredno določil. Po skoraj dveh letih od sprejetja zakona pa sta ga določila Urad za nadzor proračuna in Ministrstvo za zdravje in to je 30. november 2017. “Novo določen datum je pravno sporen in je čisti absurd. SB Trbovlje je denar porabila za plačilo dobaviteljem, skladno z zakonom in navodili takratne garniture na Ministrstvu za zdravje, ki pa je po nam poslanih dopisih zadevo uskladila z Ministrstvom za finance,” se v Splošni bolnišnici Trbovlje ogorčeni sprašujejo, zakaj si Urad za nadzor proračuna zakon o interventnih ukrepih razlaga drugače, kot si ga v bolnišnicah in so si ga tudi na zdravstvenem ministrstvu. Novembra 2017 je namreč takratna zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc zapisala, da namenska poraba sredstev NI vezana na rok, ki je določen za izvedbo revizije o porabi sredstev.

Nesrečna trinajstica

Bolnišnice, ki so po tem naknadno določenem datumu, 30. novembru 2017, plačevale zapadle račune, so po novem tolmačenju delale nezakonito in nenamensko porabljale dobljena sanacijska sredstva. »V našem primeru je spornih trinajst dni. Zadnje račune smo namreč s sanacijskimi sredstvi plačali 13 dni po (naknadno!) postavljenem roku, to je 13. decembra 2017,« je povedala direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič.

Vračilo ni nedolžna reč: izgube, prekinitev investicij, …

V kolikor bi že prejeta sredstva trboveljska bolnišnica morala vrniti, bi to pomenilo povečanje izgube in nedoseganje sanacijskih rezultatov (čemur naj bi ravno ta sredstva bila namenjena). “Poslabšala bi se likvidnostna situacija in posledično tudi zmanjšala zmožnost bolnišnice izvesti planirane investicije (npr nabava aparature, prenova porodnišnice). Pod vprašajem pa bi bil tudi celoten sanacijski program, ki je bil zastavljen na poslovnem rezultatu konec leta 2017, saj je le-ta vključeval celotna dobljena sredstva,” rezultat črnega scenarija zanje opisuje direktorica trboveljske bolnišnice.

Kako kaže?

Pritožbe bolnišnic na zahtevo po vračilu sanacijskih sredstev so v reševanju na Vladi. Ta je že zavrnila pritožbo onkološkega inštituta. Kaj bodo vladni veljaki odločili v primeru pritožb SB Celje, Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, SB Trbovlje in SB Slovenj Gradec, pa bo pokazal čas.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...