0 C
Trbovlje
četrtek, 9. decembra 2021
ZON.si1+1=2Zajtrk s sadjem - super dan!

Zajtrk s sadjem – super dan!

Tretji petek v novembru se obeležuje dan slovenske hrane, tudi v zasavskih šolah in vrtcih. Danes namreč po vsej Sloveniji poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos že enajsti po vrsti. Namenjen je ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil iz lokalne bližine, letos pa nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Res je ta dan tisti v letu, ko se pomen prehrane, ki prihaja iz domačega okolja, bolj osmisli, ker se o tem več govori, poudarja pa ravnateljica Vrtca Zagorje ob Savi Darja Rakovič, da imajo v njihovih enotah tovrsten zajtrk večkrat v letu ter kdaj tudi večkrat v posameznem mesecu.

“Na dan obeleževanja Dneva slovenske hrane so otroci v Vrtcu Zagorje ob Savi za Tradicionalni slovenski zajtrk jedli kruh iz ekološke moke, pečen v krušni peči, z ekološkim maslom, ki ima certifikat demeter (še bolj kakovostno kot samo BIO) in z medom lokalnih čebelarjev. Pili so ekološko mleko, ki ima prav tako certifikat demeter, otrokom pa so na razpolago ekološka jabolka lokalnih dobaviteljev.”

Razposajeno in nekoliko drugače kot na povsem navaden dan je bilo tudi v Vrtcu Trbovlje, kjer so otroci skupaj z vzgojiteljicami in njihovimi pomočnicami poskrbeli še za umetniški pridih s priložnostno okrasitvijo miz.

Ravnateljica Daša Bokal je povedala: ” V Vrtcu Trbovlje smo tudi v letošnjem letu Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili s pomočjo predstavitve in izpostavitve pomena čebel, medu, zdravega načina prehranjevanja, tradicije in navad, našim najmlajšim. Otroci in strokovni delavci so enote odeli v tovrstno tematiko, zajtrke pa so popestrili z dekoracijo, ki so jo pomagali izdelati otroci.”

Na mizah domače dobrote

Učenci so v šolah in vrtcih danes zajtrkovali kruh, maslo, med, mleko in sadje, skupen imenovalec vsem tem živilom pa je, da jih zasavske izobraževalne in vzgojno-varstvene ustanove prejmejo po karseda kratki poti; so namreč pridelana v lokalnem okolju.

Z odločitvijo za nakup lokalne hrane, na kar  opominja dan slovenske hrane pa se poleg koristi ob vnosu zdravih živil v razvijajoče se telesa podpira tudi lokalnega kmeta, slovenska kmetijska in živilska podjetja ter zadruge.

 

SORODNI ČLANKI:

Na Izlakah bodo tradicionalni zajtrk pojedli skupaj s predsednikom države

 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Na Mareli in v Rajski dolini smučarji že ta vikend

Višje vrhove je v Zasavju že dodobra pobelil sneg in kar samo od sebe se ponuja vprašanje, kam jo lahko človek mahne v domačih...
X