15.9 C
Trbovlje
sobota, 24. julija 2021
ZON.siAktualnoZagorska "teta Pehta" čaj najraje popije iz starih čajnikov

Zagorska “teta Pehta” čaj najraje popije iz starih čajnikov

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in predstavnik Regionalnega centra NVO Kristijan Adamlje sta slovesno izročila priznanje prostovoljki zasavske regije 2020, Cvetki Drnovšek.

Regionalni center NVO je sredi novembra lani objavil javni natečaj Prostovoljec zasavske regije 2020, za izbor najzaslužnejših prostovoljk, prostovoljcev in prostovoljskih organizacij iz zasavske regije. Največ glasov iz Zagorja je med posamezniki zbrala Cvetka Drnovšek, ustanoviteljica in predsednica Društva za zdravilne rastline Zasavje, ki je odgovorna za koordinacijo aktivnosti in vodenje društva.

»Že od majhnih nog sem rada nabirala različna zelišča. Vzor mi je bila babica, od katere sem se veliko naučila. Vedno sem si želela, da bi se aktivno ukvarjala z zdravilnimi zelišči in željo sem si izpolnila ob upokojitvi,« nam pove naj prostovoljka Cvetka. Ne govori rada o sebi, z veseljem pa spregovori o društvu.

Na pobudo zeliščarja Jožeta Majesa je pred dvanajstimi leti zaživelo Društvo za zdravilne rastline Zasavje. O tem, kako resno so se lotili dela, pričajo številne delavnice in programi, vezani za zdravilne rastline. Eden od znanih projektov je Vrt tete Johance v Evropaku. Letno izdajo po pet publikacij, tudi koledarji so lepo sprejeti. Po dveh uspešnih izdajah je na poti že tretja knjiga, ki so jo tokrat namenili najmlajšim članom in obiskovalcem. To bo neke vrste tematski delovni zvezek, v katerem bodo otroci lahko dopolnjevali, dorisali ali pa narisali rastline in tako širili znanje. S šolami in vrtci zelo lepo sodelujejo.

Otroci zelo uživajo v Zeliščnem vrtu tete Johance. Izdelujejo različne okrase, spoznavajo in nabirajo rastline, s Pehto kuhajo čaj … Kadar je vrt odprt, v sezoni je to ob četrtkih, so dobrodošli vsi. Tudi letos je že dogovorjeno povezovanje z vrtci, s šolami pa dogovori še potekajo. Letošnje leto je leto dobre misli, tako so se odločili v društvu. S tem želijo odgnati vse žalostne, otožne, skrb vzbujajoče misli, ki zadnje čase prevladujejo.

Cvetka Drnovšek kot prostovoljka sodeluje še v programih Zasavske ljudske univerze, VDC Zagorje, Vrtca Zagorje, Doma starejših Tisje. Za navedene organizacije izvajajo tečaje, delavnice, organizirajo čajanke in druženja, v Domu Tisje je pomagala zasaditi tudi zeliščni vrt. Je srčna gospa z veliko energije in zanosa. Njena prizadevanja za mnoge pomenijo večjo kvaliteto življenja, otroci pa so z njene strani  deležni dragocenega znanja, izkušenj in dogodivščin. naša sogovornica je za svoje delo prejela tudi srebrno plaketo – priznanje Občine Zagorje ob Savi.

Trenutno vrt miruje, a ne za dolgo. S prvimi žarki pomladnega sonca bo znova zaživel. Zima je pustila posledice in dela ne bo zmanjkalo. Na veliko žalost vrt občasno obiščejo nepovabljeni gosti, kar vse člane in ljubitelje narave zelo žalosti.

»Letos verjetno še ne bomo mogli izvajati aktivnosti v Delavskem domu Zagorje, kot je bilo v letih pred korono. Kako bo s predavanji, tudi še ne vemo. Upam, da nam bo april naklonjen in da se bomo lahko družili tukaj na prostem, v našem vrtu. Uživam v druženju z naravo in ljudmi. Vsi člani društva smo takšni. Trudimo se, da ta naš kotiček diši po domačnosti in zdravju,« poudarja zagorska teta Pehta, ki se zelo rada druži tudi s starejšimi. Zdaj, ko ni obiskov, jim prinese čaj, da se ob njemu družijo in poklepetajo, ko jim zadiši »ta pravi čaj«. Glede na to, da v domovih za starejše ni obiskov, v društvu delajo načrte za toplejše dneve, ko se bodo (upajmo) spet družili na prostem.

V društvu so zelo povezani. Organizirajo tematske izlete v manj znane kraje, ki z vsebinami in videzom prijetno presenečajo. Ker izletov trenutno ni, po manjših skupinah odkrivajo skrite kotičke Zasavja. Društvo šteje okrog stotrideset Zasavcev. Zelo ustvarjalna in aktivna je otroška sekcija, enako pa velja tudi za slikarsko sekcijo, ki je lansko leto imela razstavo del v Parku dr. Janeza Drnovška v Zagorju. Sodelovali so člani iz Zasavja, prišli pa so tudi gostje iz Celja. Seveda so spoštovali vse predpise NIJZ, ki veljajo na prostem. Takšno razstavo bodo z veseljem pripravili tudi letos.

Cvetka obožuje stare čajnike, v društvu pa zbirajo tudi starine, letos bo poudarek na starih ključih, žlicah, starih skodelicah … Nekaj predmetov je še od prej na vrtu, nekaj pa so žal odnesli nepridipravi.

Če imate kakšen zanimiv star predmet, ki nabira nekje prah, ga ponudite društvu. Postregli vam bodo s čajem in z veseljem poskrbeli za primerno mesto, kjer bo stari -novi predmet popestril okolje.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...