22.7 C
Trbovlje
petek, 24. septembra 2021
ZON.siAktualnoMed zaposlenimi zelo različno mnenje glede cepljenja

Med zaposlenimi zelo različno mnenje glede cepljenja

Starostniki v domovih in zdravstveno osebje imajo med prvimi možnost brezplačnega cepljenja proti covid-19. A je zanimanje predvsem med zdravstvenim osebjem zaenkrat majhno.

V Trbovljah cepili 135 oskrbovancev in 27 zaposlenih

Minuli teden so cepljenje izpeljali tako v DSO Trbovlje kot v DSO Polde Eberl-Jamski v Izlakah. Kot je pojasnila Darja Logar iz ZD Trbovlje, so cepljenja opravili v nedeljo, 27. decembra, in v torek, 29. decembra, cepljenih je bilo skupaj 135 oskrbovalcev in 27 zaposlenih. Med oskrbovanci so cepili tiste, ki še niso preboleli covid-19, med zaposlenimi pa imajo prednost tisti, ki so najbolj izpostavljeni oziroma v neposrednem stiku z obolelimi.

“Cepljenje smo opravili tudi že v DSO Prebold. Cepili smo 110 oskrbovancev in 15 zaposlenih“, je sporočila Logarjeva.

Zakaj tako nezaupanje do cepljenja?

Tudi v Domu starejših občanov Polde Eberl-Jamski imajo za seboj prvo cepljenje. Kot je pojasnila Mateja Černi, direktorica DSO, so zadnji decembrski ponedeljek izrabili vseh 60 cepilnih doz. So jih pa dobili manj, kot so jih naročili, saj so želeli prejeti 85 doz. Cepili so tiste oskrbovance, ki še niso bili okuženi s covid-19, izmed njih se jih 7 za cepljenje ni odločilo.

“14 zaposlenih, kar je petina vseh, ki še niso bili okuženi, se je želelo cepiti, vendar smo jih zaradi manjše količine prejetega cepiva cepili lahko samo 6, kar je 43 odstotkov. Za ta teden smo naročili še 10 doz cepiva (2 za stanovalce in 8 za zaposlene), ki je namenjeno še neokuženim stanovalcem in zaposlenim,” je dodala direktorica Doma starejših občanov Polde Eberl-Jamski Mateja Černi.

Slabši interes za cepljenje pa je med zdravstvenim osebjem tudi na Izlakah. “Četudi smo zaposlene spodbujali k cepljenju, se je zanj odločila samo petina osebja, kar je res malo. Verjamem, da se bodo zanj odločili, ko bodo imeli še več zanesljivih informacij, saj na socialnih omrežjih krožijo informacije, ki jih od cepljenja odvračajo. Sama zaupam stroki in se bom cepila takoj, ko pridem na vrsto. Prijavila sem se že. Sedaj imajo seveda prednost tisti, ki so v neposrednem stiku z obolelimi,” je povedala Černijeva.

Ob tem pa opozorila, da je pri vsakem cepljenju manjši delež takih, pri katerih se pojavijo različni stranski učinki.

V hrastniškem domu starejših so, po besedah direktorja Draga Kopušarja, prejeli 90 doz cepiva in cepili 80 od 108 stanovalcev. V tem tednu bodo cepili še 10 oskrbovancev. Med zaposlenimi se je za cepljenje odločilo 24 delavcev, kar je dobra tretjina vseh.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

So drugačni – pa kaj potem! Vsak je dragocen diamant …

Z naraščanjem življenjske dobe narašča tudi število obolelih ljudi za demenco. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje. Včeraj...

Funk Fu z novim singlom Skica

Pokopališke poti do nove podobe

Obvestilo o POPOLNI zapori parkirišč