-- OGLAŠEVANJE --

Z rekonstrukcijo toplarne v Hrastniku v energetski krizi do nižjih cen ogrevanja

-- OGLAŠEVANJE --

Rekonstrukcija toplarne Hrastnik, ki jo izvaja trboveljsko podjetje Rudis, bo zaključena do kurilne sezone, v celoti pa končana do konca leta. Gre za kompletno zamenjavo kotlov, zamenjavo kogeneracije, vgradnjo novega kotla na biomaso, celotno instalacijo cevovodov, dimnikov in upravljanja toplarne, investicija pa bo stala 1,8 milijona evrov, so pojasnili v Petrolu. 

Poročali smo že, da se je Petrol v okviru rekonstrukcije toplarne, ki jo je že v začetku leta zaupal Rudisu, že pričel pripravljati tudi na energetsko krizo. Rudis bo tako v sklopu rekonstrukcije toplarne vgradil dva toplovodna kotla z visokim izkoristkom na zemeljski plin in rezervno gorivo, kurilni plin, poleg pa še kotel na pelete. Pri tem gre za obsežno rekonstrukcijo, njen cilj pa je med drugim tudi zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, projekt opisujejo v Rudisu, kjer bodo v kotlovnico vgradili tudi napravo za soproizvodnjo toplotne in električne energije toplotne moči 1837 kW in električne moči 1840 kW ter vso ostalo opremo, potrebno za nemoteno delovanje sistema daljinskega ogrevanja.

Z različnimi energenti do najnižjih možnih cen

Kot primarna vira bodo tako v hrastniški toplarni za ogrevanje uporabljali zemeljski plin, kot doslej, ob tem pa tudi lesno biomaso. Rezervni energent bo ekstra lahko kurilno olje, so še pojasnili v Petrolu, kjer dodajajo, da bodo “različni viri energentov omogočali zanesljivo proizvodnjo toplote po najnižji možni ceni”. 

Kot smo že poročali, trenutna cena ogrevanja v Hrastniku velja do konca leta 2022 (preverite jo lahko tukaj) in je zagotovljena na osnovi dolgoročne nabave zemeljskega plina Petrola v preteklosti. Zaradi nepredvidljivosti dogajanja na trgu energentov sprememb cenika za leto 2023 ni mogoče izključiti, so znova poudarili v Petrolu. “Kljub negotovemu trgu želimo svoje odjemalce pred naraščajočimi stroški energije zaščititi, zato bomo naredili vse, da bi bile posledice nihanja cen energentov zanje čim manjše,” so še poudarili v Petrolu.

Hrastničani, ki so v preteklosti ogrevanje plačevali po višjih cenah, kot v sosednjih Trbovljah, kjer se prav tako ogrevajo na zemeljski plin, bodo tako zdaj imeli radiatorje tople za občutno manj denarja kot v Trbovljah (koliko se bo tam rekordna podražitev poznala na položnicah, lahko preverite tukaj).

SORODNI ČLANKI:

Podražitve komunalnih storitev povsod v Zasavju. Kje najprej?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Pirotehniki civilne zaščite uničili tri ubojna sredstva

PP Hrastnik Policisti so obravnavali prometno nesrečo s pobegom na parkirišču, kjer je neznani voznik z neznanim vozilom trčil v parkiran osebni avtomobil in s...
-- OGLAŠEVANJE --