-- OGLAŠEVANJE --

»Z razvojem, ki se tu obeta, bomo mlade obdržali v naših dolinah.«

-- OGLAŠEVANJE --

Dewesoft in Katapult že več let spodbujata podjetništvo in tehnične poklice. Ključen korak tega vidijo prav v močnih temeljnih znanjih, ki jih otroci pridobijo v prvih razredih osnovne šole. Zato so še posebej poudarili pomembnost povezovanja gospodarstva in javnega šolstva. Povezali so zasavske učiteljice in učitelje prve ter druge triade.

Sašo Knez

Po predstavitvi podjetniškega okolja Katapult je Sašo Knez (AformX) pozdravil učitelje z besedami: »Če lahko govorim v imenu gospodarstva, bi se vam rad zahvalil, ker opravljate ključno delo. Učitelj je tisti, ki ima močan vpliv na naslednje generacije in s tem močan vpliv tudi na gospodarstvo čez 20 let. Rad bi res poudaril, da vaše delo in doprinos vidimo, cenimo in – HVALA.”

Zasavski učitelji z roko v roki s Katapultom

Temu je bilo namenjeno tudi srečanje zasavskih učiteljic in učiteljev skupaj z ustvarjalci Katapult.  Knez je ob tem učiteljem poudaril še, da niso samo in da obstajajo povezave, ki jih lahko izkoristijo.

Trboveljčani so pokazali nekaj primerov dobrih praks povezovanja javnega šolstva in gospodarstva. Med njimi tudi dijaški projekt Škrinca, kjer je ključen člen ekipe stopil do profesorja: »Profesor, sedaj razumem, zakaj se učimo programiranja. A mi lahko poveste še tole …« V praktičnem razvoju inovativnega izdelka je prepoznal izjemno vrednost znanja, ki mu ga poda šola. Prav to je bistvo povezovanja – da mladi razumejo pomen znanj, pridobljenih v šoli. Razumejo smisel učenja in prepoznajo praktično vrednost.

Alenka Knez, Maja Vezovišek in Neja Brlogar izvajajo programe S.O.S. šole, kjer otrokom omogočajo razumevanje matematike in pozitiven odnos do nje. S spodbujanjem matematike posledično spodbujajo gospodarstvo, ki ima že danes težave s tehničnim kadrom. Da bi tovrstni pristop lahko približali še več otrokom, so razvili žepna učila, ki so v pomoč staršem in učiteljem. »Matematiko z rokami delam sam, zato več znam,« pravi vodilo S.O.S. šole.

Skupaj s Katapult robotiko in Tadasana jogo, ki otroke nauči, kako se sprostiti, so izvedli več delavnic za otroke od 1. do 4. razreda, delavnice in izobraževanja za učitelje, sodelujejo z vrtci in osnovnimi šolami, z Zasavsko ljudsko univerzo, s Kongresom na VIZ, Inštitutom za disleksijo … Sodelovanje tu ni le beseda, pravijo v Katapultu – “je način dela, način vsakodnevnega delovanja.”

S svojimi programi že 7 let podpirajo javno šolstvo in s tem vračajo lokalnemu okolju mnogo tega, kar so tudi sami prejeli tekom šolanja – ključno temeljno znanje, ki jih je vodilo do dobrih tehniških poklicev.

Rezultati tovrstnih delavnic in inovativnih učil? Stene pisarn so polepljene z risbicami in zahvalami otrok prvih razredov, ki iz nekdaj groze do matematike sedaj prav radi »delajo« matematiko. Tia iz 2. razreda je pod risbico zapisala: »Najboljše je bilo, ko smo natikali obročke na cev. Tudi jaz želim postati pedagoginja. Rada imam matematiko.«

Robotka Lili, ki jo v programih Katapult Robotika vodi dr. Maša Jazbec, je prav tako pomemben del izobraževalne zgodbe. Z Lili vključujejo STEAM metode izobraževanja (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) in navdušujejo nad študijem robotike. Tudi pri tem je ključna podlaga matematike, tako za fante kot tudi dekleta.

Alenka Gros in Sonja Šmuc sta nato predstavili še program Girls do code, ki ga podpira tudi podjetje Dewesofta, saj gre za brezplačno učenje osnov programiranja in logičnega mišljenja za dekleta v starosti od 8-14 let. Zakaj? »V prihodnosti bo nepoznavanje programskega jezika podobno kot je danes nepismenost.«

Alenka Knez (S.O.S. šola) je srečanje zaključila srečanje z besedami: »Izredno smo veseli, da zadnje čase naši župani podirajo zasavske meje. Danes jih podiramo tudi mi. Smatram, da je to zgodovinski trenutek – zbranih toliko učiteljev iz vseh šol od Litije do Radeč v okolju, ki se povezuje z gospodarstvom. Znanja je največja dota, ki jo lahko damo mlademu človeku. Samozavest in znanje. Pri tem pa je ključno sodelovanje. To je temeljni pogoj za današnje delovanje. Bistvo sodelovanja je v povečanju učinkovitosti in zmanjšanju zapletenosti.«

Skoraj 100 učiteljev je zapolnilo dvorano Katapulta in z močnim aplavzom podprlo to, kar so označili tudi v anketah – kar 80 od 80 izpolnjenih anketnih vprašalnikov je potrdilo, da bi želeli S.O.S. učila in tovrsten pristop k učenju matematike uporabljati v svojem šolskem programu.

Srčni inženirki in učiteljici Alenki Knez priznanje za življenjsko delo

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Opa! Nogometna vročica na velikem platnu v zagorskem Pristanu

25. junija, ko v Sloveniji praznujemo dan državnosti, se bo v "zagorskem pristanu" odvijal prenos tekme Evropskega nogometnega prvenstva med ekipama Slovenija in Anglija. Za...
-- OGLAŠEVANJE --